Još slobodnih mesta na Matematičkom fakultetu: Prodekan istakao "do sada je uvek interesovanje bilo ogromno"

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prodekan ocenjuje da su slobodna mesta posledica pada popularnosti teških fakulteta

Na Matematičkom fakultetu na sva tri studijska programa osnovnih akademskih studija ostalo je još slobodnih mesta, izjavio je danas prodekan Matematičkog fakulteta Miljan Knežević i naglasio da je diploma tog fakulteta ključ u rukama do potencijalnog bogatstva, ne samo materijalnog, već intelektualnog i svakog drugog.

"Studijski program informatika do sada je uvek bio ne samo popunjen, već je interesovanje bilo ogromno. Ranijih godina za svako mesto javljala su se tri do četiri kandidata. Ovog puta ostala su četiri mesta na budžetu i tri samofinansirajuća", rekao je za Tanjug Knežević, prodekan za akreditaciju, organizaciju i doktorske studije.

Na studijskom programu astrofizika, kako je dodao, ostalo je 14 mesta na budžetu i pet samofinansirajućih, a na studijskom programu matematika, koji je i najveći, osam na budžetu i 27 na samofinansiranju.

Prodekan ocenjuje da su slobodna mesta posledica pada popularnosti teških fakulteta i to što i deca i njihovi roditelju biraju nešto lakše studije.

"Nadamo se da će u budućnosti ponovo sve doći na svoje, da će se situacija popraviti. Deca, ali i njihovi roditelji odlučuju se možda da u samom startu prođu nešto lakše, misleći da će pre doći do posla. Međutim, moj savet je da u vatru treba ući što ranije, jer oni koji sa našom diplomom odu na tržište rada, biće najbolji kandidati koji će svakako imati prioritetu u odnosu na sve ostale", rekao je Knežević i dodao da će fakultet raditi na tome da dopre do svakog potencijalnog kandidata.

Knežević kaže da je potražnja za diplomiranim studentima sa Matematičkog fakulteta ogromna, i ne samo za IT stručnjacima već i za onim koji su završili astronomiju i astrofiziku. Dakle, ti kandidati praktično kada se pojave na tržištu rada, odmah mogu naći posao.

Naglasio je da se to ne odnosi samo na studente informatike, ali je precizirao da strane komapnije buduće IT stručnjake angažuju još na četvrtoj godini.

"Praktično skoro 50 odsto naših studenata četvrte godine radi", rekao je on.

Knežević dodaje da će se od 1. oktobra ceo fakultet fokusirati na promociju, da će biti prisutni na svim državnim takmičenjima i smotrama koji se odnose na matematiku, informatiku, fiziku.

"Nije nam dovoljno da nam se upiše samo olimpijski tim i deca koji osvoje prve nagrade na državnim takmičenjima moramo dopreti do svakog kandidata", rekao je prodekan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Počeo prijemni na Pravnom fakultetu, prijavilo se 1.310 kandidata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA