U Velikoj Hoči obeležena 26. godišnjica otmice novinara Đure Slavuje i Ranka Perenića

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Đuro Slavuj i Ranko Perenić kidnapovani su 21. avgusta 1998. godine kada su se uputili ka manastiru u Zočištu

Članovi porodica, Udruženja novinara i predstavnici misije OEBS- s u Prištini okupili su se danas u Velikoj Hoči na mestu gde su poslednji put, na današnji dan, pre 26 godina viđeni, a nakon toga i kidnapovani novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić čija sudbina još uvek nije rasvetljena.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je da je ubitačan i tragičan za bilo kakav stepen demokratije trenutak u kom imamo jedan prostor sa 17 ubijenih, otetih i nestalih novinara i medijskih radnika.

"Što se nas odavde tiče i što se tiče svih koji godinama dolaze kod ove table koja je devet puta rušena i devet puta obnavljana, mi znamo da ćemo ih tražiti dok nas bude, dok bude ove profesije i ideje o slobodi i ideje o normalnom životu, dok bude ideje da se možemo pogledati u lica i u oči kao ljudi", rekao je Rakočević.

Predsednica Društva novinara na Kosovu i Metohiji Ivana Vanovac izjavila je da se neće odustati od zahteva da se istraga ponovo pokrene i da se počinioci ovog, ali i ostalih zlodela privedu pravdi.

Kako je danas je teže nego ikada, zato što nas sadašnjica toliko pritiska da nemamo vremena da se okrenemo ka prošlosti da ispravimo neke greške koje su u hodu načinjene.

"Ali svake godine na ovaj dan se sećamo i pominjemo težinu i teskobu i neizvesnost naše profesije.Udruženje novinara Srbije zahvaljuje danas misiji OEBS što je i ove godine ambasador ove misije sa nama i ove godine. Međunarodna podrška nam mnogo znači i to je ustvari zadnja slamka za koju se mi hvatamo, zadnja nada da potraga za nestalima neće pasti u zaborav", rekla je Vanovac.

Šef misije OEBS u Prištini Majkl Devenport podsetio je još jednom da je pitanje rešavanja sudbine nestalih na prostoru Kosova i Metohije od suštinskog značaja za pomirenje.

"U ime misije OEBS želim da pohvalim novinare i njihove stalne napore u pronalaženju pravde za sve žrtve i njihove porodice. Ovde smo da odamo poštovanje žrtvama i pružimo podršku porodicama i da se suprotstavimo nekažnjivosti ovakvih strašnih zločina", rekao je Devenport.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić kidnapovani su 21. avgusta 1998. godine kada su se uputili ka manastiru u Zočištu kako bi uradili prilog o povratku otetih monaha, ali su greškom krenuli ka Orahovcu koji je u to vreme bio pod kontrolom terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova čiji su ih pripadnici oteli.

Poslednji put su viđeni u blizini Velike Hoče gde se danas nalazi tabla na kojoj i na srpskom i albanskom jeziku piše - "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali naše kolege novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, tražimo ih".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gužva u Takovskoj ulici: Sve stoji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA