Kraj avgusta je vreme za novo svetsko prvenstvo: Na Mud(r)ijadi kuvaju i bele bubrege ajkule i vilinog konjica

E. S.
E. S.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Srbija je jedinstvena po mnogo čemu, ali na toj listi specifičnosti visoko se kotira i manifestacija Mud(r)ijada kao jedina na svetu takvog tipa koja podrazumeva svetsko takmičenje u spremanju belih bubrega. Ovog leta, tradicionalno u avgustu, zakazana je za 30. i 31. avgust u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca.

Ideja o nastanku ove jedinstvene manifestacije razvila se zahvljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je napravio nesvakidašnji brend o kom su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana.

- Manifestacija živi punih 20 godina i to je zaista veliki uspeh, za nju se čulo u čitavom svetu i do sada su se u spremanju belih bubrega ovde u Šumadiji oprobale ekipe iz Amerike, Australije, Finske, Albanije, Bugarske.. Svi dolaze sa ciljem da se lepo družimo i uživamo u dobroj atmosferi i naravno odličnim gastronomskim specijalitetima. Tokom svih ovih godina imali smo zaista fascinantne primerke, jer su takmičari ovde donosili čak i bele bubrege od vilinog konjica i ajkule", rekla je za RINU organizatorka ovog jedinstvenog događaja u svetu Jovana Erović.

Mudijada, Mudrijada, Lunjevica, Gornji Milanovac U šerpama se može naći samo meso belih bubrega, Foto: Rina

Svetsko prvenstvo u spremanju testisa okuplja takmičarske grupe sačinjene od prijatelja rekreativaca, pa sve do profesionalnih kuvara.

Svaku ekipu čini najmanje tri člana, a u šerpama se može naći samo meso belih bubrega. Ko spremi najbolji gulaš dobija neobičnu glavnu nagradu. U njihove ruke ide drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se iz ruke u ruku prenosi pobedniku svake godine.

O izboru najboljeg jela pripremljenog od belih bubrega odlučuje stručni žiri, čiji članovi su između ostalog i provereni gurmani i kuvari, ali i novinari, umetnici..

(Telegraf.rs)

Video: Zašto stranci kuvaju "bele bubrege" u Srbiji? Druženje bolje od ukusa ovog specijaliteta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA