"Ovo je sve ono što mi nemamo u Srbiji": Studenti puni utisaka posle posete Kini

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Za srpske studente boravak u Šangaju bio je nezaboravno iskustvo

Nakon desetodnevne posete Kini stotinu đaka i studenata vratilo se u Srbiju sa mnogo više znanja o narodu, čija je istorija duža od pet hiljada godina, ali i iskustvom savremenog života u višemilionskim gradovima među kojima je i Šangaj.

Najveći grad u Kini - Šangaj, ima 25 miliona stanovnika što je četiri puta više nego cela Srbija. Najveći je saobraćajni, industrijski i trgovinski centar u toj zemlji.

Za srpske studente boravak u Šangaju bio je nezaboravno iskustvo.

- Zaista je fantastično, ovo je sve ono što mi nemamo u Srbiji, zaista velike zgrade, neboderi, priroda svuda, to je ono što me je zaista oduševilo - kaže Maša Veselinović iz Šapca.

- Uprkos tolikoj populaciji ove zemlje, nisam zaista očekivao da će biti ovoliko čisto kako u parkovima, tako i na ulicama - kaže Aleksandar Lazić iz Šapca.

Kulturološke razlike, drugačija ishrana, ali i navike, utisci su koje će srpski studenti prepričavati dugo.

- Praktikuju da piju toplu vodu naročito na ovako visokim temperaturama, takođe u ishrani mešaju različite ukuse poput slatkog i ljutog, slanog i kiselog - prenosi utiske Tamara Ljubanić iz Loznice.

Doživljaj tradicionalne i moderne Kine

Tokom boravka delegacija je obišla sedam kineskih gradova i doživela tradicionalnu, ali i modernu Kinu. Ostvarili su i poslovne kontakte za budućnost - pozvani su da po završetku studija budu deo kineskih globalnih firmi, od kojih neke već posluju u Srbiji.

- Srbija može da se pohvali mladim, školovanim ljudima koji su spremni da uče i grade svoje karijere. Mi smo ponosni što je deo njih već šest godina deo "Mint grupe" i nadamo se da će ih u budućnosti biti još više - kaže Leon Sju, menadžer programa razmene.

- U okviru Pojasa i puta, inicijative koju je pokrenu predsednik Si Đinping i razmena će biti jedan od fokusa u okviru ove inicijative koja je u Srbiji poznata kao nosilac infrastrukturnog i energetskog razvoja - istakla je ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Paralelno jačaju i prijateljski i poslovni odnosi dve zemlje - očekuje se da vrednost trgovinske razmene ove godine pređe 7,2 milijarde evra.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili pametnu podlogu za učenje moravca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA