Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Bačkoj Palanci biće gotov do kraja godine

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Izgradnja dnevnog boravka obuhvata rekonstrukciju i dogradnju objekta nekadašnje MZ "Bratsvo"

Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Bačkoj Palanci biće gotov do kraja godine, izjavili su na sastanku s delegacijom roditelja predsednik opštine Branislav Šušnica i predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Milan Čavić.

Sastanku su prisustvovale Jaroslava Molnarova i Marija Bađura sa decom i još četvoro roditelja, predstavnika Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, kao i Ljudmila Jamušakov, predstavnica JP "Standard" nadzor izvođenja radova i Jelena Višekruna, predstavnica Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Šušnica i Čavić su roditelje informisali da JP "Standard" redovno obilazi i kontroliše gradilište i da je konstatovano da zbog nepredviđenog proširenja obima posla radovi kasne dva meseca i da postoje dve mogućnosti. Da se izvođaču da kratak dodatni rok da završi radove, ili da se raskine ugovor s postojećim izvođačem i da se raspiše nova javna nabavka za izbor novog izvođača, što može dodatno prolongirati završetak radova. Istaknuto je da bi u slučaju da se ne raspisuje nova nabavka svi građevinski radovi i opremanje objekta bili gotovi do kraja godine.

- Lokalna samouprava i Pokrajinska vlada obezbedile su ukupno 85,1 miliona dinara i želimo da se radovi završe što je pre moguće. Svima nama je važno da se deci i mladima sa smetnjama u razvoju sa teritorije naše opštine obezbedi prostor u kom će imati najbolju brigu i negu i u kom će biti obezbeđeni uslovi da koji će im pružiti priliku da ostvari svoj puni potencijal. U rebalansu budžeta, koji ćemo usvojiti u septembru, izdvojićemo sredstva za opremanje dnevnog boravka. Takođe, u budžetu za 2025. godinu predvidećemo sredstva za zapošljavanje neophodnog osoblja za brigu o deci - rekao je Šušnica.

Opština je predložila da se 26. avgusta održi novi sastanak, kom bi prisustvovao i ministar za rad, boračku, socijalnu i dečiju zaštitu Nemanja Starović, kog je presednik Srbije Aleksandar Vučić delegirao u cilju iznalaženja što efikasnijeg rešenja za završetak projekta.

Izgradnja dnevnog boravka obuhvata rekonstrukciju i dogradnju objekta nekadašnje MZ "Bratsvo". Radovi obuhvataju sanaciju vlage, postavljanje izolacija u celom objektu, izgradnju nove krovne konstrukcije i krova, ugradnju novih elektro, vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Grade se trpezarija, boravak, sobe i drugi sadržaji. U celom objektu se postavlja antiklizna granitna keramika. Rekonstruišu se toaleti i prolagođavaju potrebama korisnika. Uređuje se ajnfort. Ugrađuju rampe za osobe sa smetnjama u razvoju i novi aluminijumski prozori i vrata.

Pored toga, opština Bačka Palanka svoj deci sa posebnim potrebama do završetka srednje škole plaća uslugu ličnog pratioca, kao i uslugu lične pomoći kojom se deci sa posebnim potrebama pruža neposredna dodatna obrazovna podrška u vrtiću ili školi. Finansiraju se putni troškovi i putni troškovi njihovih pratilaca deci koja idu na dodatnu podršku defektologa i logopeda u OŠ "Heroj Pinki" u Bačkoj Palanci. A u dogovoru sa roditeljima opština je za decu sa posebnim potrebama obezbedila prevoz do Srednje škole "Milan Petrović" u Novom Sadu.

(Telegraf.rs/RTV)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA