Direktorka "Batuta" prof.dr Verica Jovanović o porastu broja zaraženih kovidom, malim boginjama i vakcinaciji

 
I. A.
I. A.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

U emisiji "Zdravo sa Ivanom", profesorka Jovanović objasnila je da virus i dalje mutira ali da ne daje teže kliničke slike

Kovid-19, kako svetu tako i kod nas, ne daje teške forme oboljenja. Međitim, mutacije kod virusa su konstantne, one se javljaju svakodnevno i ne mogu se zaustaviti. U svetu je u toku  prozivodnja novih vakcina, koje bi zaštitile osetljivu populaciju, odnosno one koji imaju hronične bolesti i one kojima je zaštita zaista neophodna.

Prof.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u emisiji Zdravo sa Ivanom objasnila je da se u našoj zemlji od maja meseca broj zaraženih povećava ali da nema težih kliničkih slika.

- Najčešće su u pitanju osobe sa hroničnim problemima, onkološki pacijenti, i obično se infekcija koronom javlja kao sekundarna infekcija jer su oni osetljiviji i prijemčiviji za ovaj virus.  U ovom trenutku klinička manifestacija je sa blagim karakteristikama, bolovi u grlu, malaksalost, povišena temperatura. Bolest prolazi za tri do pet dana, objasnila je profesorka.

Kada su u pitanju oboleli od malignih bolesti, brigu o njihovom stanju vodi više lekara, specijalisti, onkolozi...

- Savet za sve obolele od malignih bolesti jeste da se pridržavaju terapije koju su dobili od svojih lekara, onkologa i specijalista koji prate njihovo zdravstveno stanje. Kada je u pitanju ponašanje, treba izbegavati gužve i sve one koji imaju neke simptome virusa, dodaje naša sagovornica.

Prof.dr Verica Jovanović, direktorka Batuta Foto: Mateja Beljan

Male boginje i MMR vakcina

U emisiji "Zdarvo sa Ivanom", direktorka "Batuta" govorila je i o malim boginjama, kao i o vakcinaciji MMR vakcinom.

- Ako govorimo o obaveznoj imunizaciji, njen značaj je veliki za očuvanje celokupnog zdravlja stanovništva. Kada je u pitanju MMR vakcina ne postoji nikakva dilema oko vakcinacije. Ova vakcina daje se u dve doze i ne preskače se. Kod dece manjeg uzrasta male boginje mogu biti smrtonosne, kao i kod dece koja su već obolela od nekih hroničnih bolesti, pa iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu, objasnila je direktorka "Batuta".

Vakcinacija malih boginja u Srbiji otopočela je 1971.godine kao monovalentna vakcina i samo jednom dozom je tada mogla da bude data ciljnoj populacionoj grupi, kroz vreme kao i do sada ona se daje u dve doze, kada dete navrši 12 meseci, i kada polazi u školu.

- Ono što mi treba da postignemo u zajednici to je obuhvat od 95 odsto. Ministarstvo zdravlja je upravo takav program odobrilo, takođe i sve druge institucije pre svega ustanove javnog zdravlja. U ovoj godini na teritoriji naše zemlje imamo registrovano 250 slučajeva, a najveći broj obolelih ima na teritoriji gde deca nisu vakcinisana, što je slučaj u Novom Pazaru, dodala je Jovanović.

Prof.dr Verica Jovanović, direktorka Batuta Foto: Mateja Beljan

Kada se odrasla osoba razboli od malih boginja može doći do brojnih komplikacija ukoliko se radi o nekome ko nije vakcinisan ili nije bio nikada u kontaktu sa virusom.

- Komplikacije mogu biti velike, ozbiljne, može se javiti upala pluća, zapaljenje srčanog mišića, razlilite druge komplikacije, i sistemske i na različitim organima. Organizam odraslog čoveka nije spreman i nije prirodno očekivati pojavu veoma jakih odbrambenih snaga kada je u pitanju ovaj virus. Pravo rešenje i pravi put jeste vakcinacija, poručila je profesorka Jovanović.

Kompletnu emisiju "Zdravo sa Ivanom" možete pogledati u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Prof.dr Svetozar Putnik o transplantacionom programu, kardiovaskularnim problemima i lečenju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    20. avgust 2024 | 00:45

    Sedim sa covekom iz susednog sela u cekaonici..pricam mu pricu o 2 takozvane ruske vakcine.. i reakcije gde sam po 36 sati imao temperaturu oko 39.5 drugi put a prvi 39.0.. cekamo u red za trecu.. a lepo mi rekla doktorica pre prvog primanja kako god da se kaze.. ti si jak ti si mlad..nemoj.. i uz pricu ja sam bio ispred tog coveka i on meni kaze i on je imao iste probleme kao i ja samo temperatura niza.. inace covek srbenda..znao sam ga licno iako nismo iz istog mesta.. covek koji je bio i u bosni, krajini, liki, dalmaciji, pa i na kosovu i metohiji.. davao sebe za svoj narod i svoju otadzbinu.. primio trecu vakcinu, proslo 15 minuta ja sve da li da se vratim ili ne jos uvek sam u tom selu.. odlucujem da odem kuci..dolazim posle 20minuta...i saznajem.. na putu do kuce tj tacnije dosao je ispred kuce.. preminuo je cov eki koji je primio tzv rusku vakcinu, iako stariji covek.. zdrav je bio ko dren, radno sposoban, psihicki i fizicki stabilan..pa se pitam sta je u tim vakcinama... takodje ja koji koronu nisam imao.. koji sam radio uzorak krvi pre prve vekcine.. uradim tada posle te tre4ce koju nisam.. krvnu sliku i pronadju mi jedan trom i vise malih ugrusaka.. koji su se pretvorili u dodatne trombove.. a fizicki jak.. stabilan.. izdrziv na suncu na 40 stepeni da raidm vise nego "konj".. opet glavno pitanje da li su to bile vakcine ili sta ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA