U Prilužju obeležena crkvena slava Preobraženje Gospodnje

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U svojoj besedi vladika Ilarion, poručio je da su srpski preci opstali ovde zato što su imali "iskustvo blagodeti Božije" i nisu bili opterećeni onim što se dešavalo u političkoj realnosti

U Prilužju je danas liturgijom koju je služio vladika novobrdski Ilarion, u prisustvu vernika, predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih zvaničnika obeležena crkvena slava Preobraženje Gospodnje koja je ujedno i slava opštine Vučitrn.

U svojoj besedi vladika Ilarion, poručio je da su srpski preci opstali ovde zato što su imali "iskustvo blagodeti Božije" i nisu bili opterećeni onim što se dešavalo u političkoj realnosti.

"Dešavale su se i bežanije i egzodusi i povratci, hvala Bogu ali narod je živeo onim što je to otkrivenje slave Božije. Narod je u tome osećao utehu. I sada braćo i sestre, mi koji smo manje pristrasni i manje vezani za ovaj svet, mi bi smo videli slavu Hristovu. Da ostavljamo braćo i sestre iza sebe sve ono prolazno ovim iskustvom koje imamo. Verujem da vam neće biti lako i da ćete trpeti nepravdu, ali vam želim tu veru u Boga koja će da svedoči onom, dobro nam je ovde biti", rekao je vladika Ilarion, koji je prethodno, prema običajima, osveštao i grožđe.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov izjavila je da cilj današnje posete da na ovaj sveti dan bude sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Jako sam zadovoljna i srećna što ima puno naroda, naravno pored naših domaćina ovde iz Prilužja, ovde je i naš narod koji je došao i iz Crne Gore, narod koji je došao iz Beograda, Novog Sada i drugih krajeva Republike Srbije. Ono što me raduje jeste veliki broj dece koja su nasmejana, lepo obučena i vedra da sa nama proslave ovaj Blag dan", rekla je Miladinov.

Predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić izjavio je da je izuzetno ponosan i srećan što na današnji dan može da vidi veliki broj ljudi okupljenih oko crkve koji su i pored svih pritisaka i hapšenja od strane Prištine nastavili da žive u ovom mestu.

"Molimo se Bogu da srpski narod dočeka mir i blagostanje na prostorima na kojima žive vekovima. Jako je teška situacija srpskom narodu ovde. Svakog dana ovde hapse naše sugrađane koji sede po kazamatima. Da se pomolimo da Bog da da oni na neki način dođu svojim kućama", rekao je Kostić.

U okviru manifestacije "Dani Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju" čiji su pokrovitelji Ministarstvo informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ opštine Vučitrn, a koja je započela u nedelju, tokom dva dana trajanja upriličen je i bogat kulturno - umetnički program nastupom brojnih folklornih ansambala sa Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA