MUP apeluje na bicikliste: Ove stvari nikada nemojte da zaboravite kada krenete da "verglate"

 
Đ. Đ.
A. G.
Đ. Đ. A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Tokom vožne, biciklisti ne treba da koriste mobilni telefon i slušalice

Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije apelovalo je na bicikliste da voze pažljivo u gradskim uslovima.

Biciklisti bi, kako se navode, trebalo da zaštite glavu nošenjem kacige, da nose fluoroscentni prsluk ili da se oblače u žive boje koje su uočljive drugim učesnicima u saobraćaju, da koriste svetla na biciklu kako bi bili viđeni.

Prilikom kretanja noću ili u uslovima smanjene vidljivosti obavezno je upaljeno belo svetlo na prednjoj i crveno na zadnjoj strani bicikla, navodi se u apelu MUP-a.

Tamo gde postoji biciklistička staza, treba voziti po njoj, desnom stranom. Biciklisti treba da poštuju pravila, a kada se voze putem gde ne postoji biciklistička staza, smeju da koriste kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice.

Kada prelaze ulicu na pešačkom prelazu, biciklisti bi trebalo da siđu sa bicikla i guraju ga pored sebe.

Takođe, nikada ne smeju da se provlače između vozila u saobraćaju.

Tokom vožne, biciklisti ne treba da koriste mobilni telefon i slušalice, jer neće biti dovoljno skoncentrisani i primetiti opasnost. Preporučuje se i da provere ispravnost bicikla.

"Biciklom ne upravljaj pod dejstvom alkohola i/ili narkotika", navodi se u apelu MUP-a.

Mlađi od 12 godina ne smeju upravljati biciklom na javnim putevima. Dete koje je napunilo devet godina može upravljati biciklom u pešačkoj zoni usporenog saobraćaja, u zoni gde je ograničenje 30 na sat, zoni škole i nekategorisanog puta.

Vozač stariji od 18 godina može prevoziti dete do 8 godina starosti na posebno ugrađenom sedištu, dodaje MUP.

- Za prvih sedam meseci ove godine na teritoriji Beograda dogodilo se ukupno 105 saobraćajnih nezgoda za koje je izvršen uviđaj u kojima su učestvovali biciklisti. U tim nezgodama jedan biciklista je poginuo, dok je 69 vozača bicikla povređeno. U saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali pešaci i biciklisti, 12 pešaka je povređeno, dok poginulih nije bilo - kazali su za "Telegraf" u MUP ranije ove nedelje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zlatibor zabeleo kao da je januar: Čudo na planini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prvo

    19. avgust 2024 | 06:40

    Treba uvesti obavezan psp za bicikliste,jer 80% njih nema pojma o pravu prvenstva u saobraćaju,znakovima itd,i reflektujući prsluk i kacigu,i obavezno osvetljen bicikl spreda i pozadi. Podjite van Bgd pa vidite šta voze i kako voze,noću neosvetljeni na magistralnim putevima itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA