Koković: Polovina stradalih vozača nije koristila sigrunosni pojas

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Koković kaže da veruje i da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja, o čijoj izradi je doneta odluka, posebnu pažnju obratiti na pojaseve

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je i juče na Adi Ciganliji simulator prevratanja i čeonog sudara u cilju podizanja svesti građana o važnosti upotrebe sigurnosnog pojasa kod vozača, suvozača i putnika u automobilu.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković rekao je za Tanjug da samo prošle godine od 268 poginulih vozača u putničkim automobilima polovina nije koristila sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

"Takođe, od 80 poginulih putnika dve trećine nije vezalo pojas u trenutku saobraćajne nezgode kada su izgubili život", dodao je on.

Koković naglašava da je Agenciji upravo zato cilj da građanima omoguće da kroz sumulator prevrtanja i čeonog sudara osete i vide koliko taj sigurnosni pojas zaista ima ulogu i značaj u spasavanju života.

Prema njegovim rečima, simulatori su jedan od načina da se podigne pocenat upotrebe sigurnosnog pojasa u Srbiji, posebno zato što takvo iskustvo ostavlja veoma veliki utisak.

"Naša merenja su pokazala da napred - vozač i suvozač koriste pojas u 85 odsto slučajeva, a pozadi, na zadnjem sedištu, tek svaki peti putnik, odnosno 20 odsto njih, čak i manje", rekao je Koković.

Naveo je de se jedino preventivnim aktivnostima i represijom policije može podići procenat upotrebe pojasa i spasiti veliki broj života.

Dodao je da je zato Agencija za bezbednost saobraćaja i ove godine u saradnji sa društvojno-odgovornim preduzećem Ada Ciganlija na terenu sa simulatorima prevrtanja i čeonog sudara.

Prema rečima Kokovića, cilj Agencije je da u skadu sa Strategijom bezbednosti saobraćaja, više od 95 odsto vozača, suvozača i putnika koristi sigurnosni pojas.

"Samo na račun sigurnosnog pojasa u Srbiji godišnje izgubimo više od 120 života, recimo na nivou jedne godine pogine, poslednjih nekoliko godina gine oko 500 ljudi", rekao je on i naglasio da veruju da će se samo zahvaljujući upotrebi sigurnosnog pojasa spasiti veliki broj života.

Koković kaže da veruje i da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja, o čijoj izradi je doneta odluka, posebnu pažnju obratiti na pojaseve.

"Kazna za one koji ne koriste sigurnosne pojaseve u Grčkoj je 350 evra, dok je u Srbiji daleko manja odnosno do 5.000 dinara", rekao je Koković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Važno je da se svi uključe u akciju": Džulija Hil o volonterskom radu i značaju doniranja krvi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je imoj jedan iz familie

    19. avgust 2024 | 11:09

    Sta cu zakacivati dok ga jednom nisu posteno kaznili morao je platiti a nema se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA