Veterinari savetuju: I životinje imaju rizik od toplotnog udara, ove stvari nikako ne smete raditi

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Životinje jednako pate na toplotama kao i ljudi

Tokom visokih temperatura treba biti veoma obazriv i prema slabijim stvorenjima koji žive oko nas, kao što su psi i mačke, ali i sve ostale domaće životinje u našoj okolini. Kako za naš ističe veterinar, svaka vrsta životinja drugačije reaguje na visoke temperature, neki ih bolje podnose, a neki lošije.

- Životinje, kao i ljudi, jednako pate zbog visokih temperatura, mačke je veoma teško sačuvati od toplote, s obzirom da su poznate kao svojeglave životinje kojima se ne može mnogo upravljati niti komandovati. Psi ne bi trebalo da idu u duge šetnje tokom dana kako se ne bi previše umarali, takve aktivnosti sa psom trebale bi se odraditi što ranije ujutru ili što kasnije uveče -savetuje veterinar.

On takođe navodi da je važno životinjama napraviti zgodne uslove, držati ih u klimatizovanim prostorijama, ali i tu treba biti obazriv jer nisu sve životinje spremne da tokom čitavog dama budu "ispod klime".

- Apelujemo takođe da životinje nikako ne treba ostavljati u kolima, pa čak ni na pet minuta kako biste "skočili nešto da obavite" jer može doći do toplotnog udara koji može da dovede do fatalnih posledica. Životinjama je najveći problem što ne mogu da se oznoje i tako se izbore sa toplotom već se hlade isključivo preko disanja, s toga ih slobodno kvasite da bi isparavanjem mogli da se ohlade- dodaje ovaj stručnjak.

Kako navode mnogi vlasnici ovih ljubimaca, psi i mačke imaju svoje načine za preživljavanje na ovakvim vrućinama. Svi oni tokom većeg dela dana dremaju i veoma su statični. Nemojte da vas to zabrivanja, tako se oni odmaraju i bore sa visokim temepraturama koje iz umaraju.

Mačke su "opijene" vrućinom

Vlasnica tri mačke požalila se na svoje ljubimice uz rečenicu "ne znam šta im je, kao da su opijene".

– U početku sam bila zabrinuta, otvori oči samo kada ih zovem, malo se prošetaju po stanu, ali generalno sve vreme dremaju. U razgovoru sa njihovim veterinarom shvatila sam da je to skroz normalno za ovo doba godine. Njihov metabolizam pokušava da snizi temperaturu time što će biti što manje aktivan. – ispričala je Nataša.

Pobrinite se koliko možete i za životinje na ulici

Leto je za nekog raj, a za nekoga pravi pakao. Savetuje se svim građanima da ukoliko su u mogućnosti ostave kucama i macama vodu ispred zgrade ili kuća, takođe preporučljivo bi bilo misliti i na ptice koje nam svakodnevno sleću na sims, a rado mi popile malo sveže vode. Ne zaboravimo da i njima treba ruka spasa!

(Telegraf.rs/Ns uživo)

Video: Nađen Kimbo za kog je vlasnik nudio 1.000 evra: Njegova najmlađa vlasnica ga grli i ljubi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA