Fondacija Braća Karić na 63. Dragačevskom saboru trubača u Guči

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U srcu Srbije, gde odjekuju zvuci trubačke muzike i gde se vekovna tradicija susreće sa modernim vremenom, završen je 63. Dragačevski sabor trubača u Guči. Ovaj jedinstveni muzički festival okupio je hiljade ljubitelja trube iz celog sveta, a Fondacija Braća Karić, kao dugogodišnji partner festivala, ponovo je imala čast da podrži ovaj značajan događaj

Fondacija Braća Karić je još jednom potvrdila svoju posvećenost očuvanju kulturnog nasleđa Srbije dodelom prestižne nagrade - statue trubača, koju je uručio gospodin Dragomir Karić zajedno sa najmlađim članovima porodice Karić. Ova statua, kao simbol umetničke i kulturne veličine, uručena je najboljem trubaču 63. Dragačevskog sabora, Mihajlu Zećiroviću iz orkestra Isidora Zećirovića.

Fondacija je, takođe, ponosna na svoj doprinos u podizanju spomenika trubaču u centru Guče, koji već godinama predstavlja stalni podsećaj na značaj i trajnost ove muzičke tradicije. Ove godine je već treća generacija porodice Karić učestvovala u dodeli nagrade za najboljeg trubača na festivalu – Tara, Nadežda, Luka, Lazar, Mihajlo, Filip i Teodor su, zajedno sa pradedom i dedom Dragomirom Karićem, nastavili da neguju ono što je najvrednije u našem narodu – našu svetlu i veliku tradiciju. Pored porodičnih vrednosti, tradicija je najvrednija i najvažnija vrednost koja čini jedan narod. Porodica Karić je ponosna što već više od pola veka kroz svoje aktivnosti i kroz Fondaciju Braća Karić čuva i neguje najvrednije tradicije srpskog naroda i porodične vrednosti.

Fondacija Braća Karić Foto: Promo/ Mileta Mirčetić

Dragomir Karić je nakon dodele nagrade izjavio da srpska Guča više nije samo srpska – ona je postala svetska i nalazi se na mapi sveta i u samom vrhu najboljih festivala. Svi znaju za srpsku Guču, a naši trubači i naša srpska tradicija preživeli su i u ovim teškim vremenima i već više od šest decenija prenose naše vrednosti celom svetu. Samo uz pomoć pojedinaca i ponekad uz pomoć države, ova manifestacija opstala je do danas i predstavlja biser srpske tradicije. Fondacija Braća Karić je ponosna što već decenijama podržava festival u Guči i to će nastaviti da radi i u narednom periodu. Fondacija je spremna da se još više angažuje u podršci festivalu u Guči i da pokrene inicijativu da se festival uvrsti na Uneskovu listu nematerijalnog svetskog nasleđa. Guča je odavno postala svetski centar trube i u danima festivala okupljaju se ljudi iz cele Srbije, celog regiona i celog sveta. Festival je još jedno bogatstvo i velika šansa za turizam Srbije i celog regiona, koji može da privuče stotine hiljada turista.

Fondacija Braća Karić Foto: Promo/ Mileta Mirčetić

Ovaj festival, u organizaciji Opštine Lučani i partnerskih organizacija, završen je svečanim koncertom pobedničkih orkestara, ali i posebnim nastupima velikih imena narodne muzike. Fondacija Braća Karić će nastaviti da podržava ovaj festival i u narednim godinama, čuvajući duh srpske tradicije i prenoseći ga na buduće generacije.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA