U mestu kod Knjaževca postoji misteriozna i neobična crkva: Zovu je srpski Notr Dam, a krila je velike tajne

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Dok bugarski istoričari smatraju da je u pitanju njihov car Mihailo Šišman, naši istoričari misle da je crkva zadužbina Mihaila Anđelovića, velikog vojvode despota Lazara Brankovića

U Donjoj Kamenici kod Knjaževca nalazi se crkva Presvete Bogorodice. Misteriozna, neistražena i po mnogo čemu neobična, crkva nam, svojim vekovnim postojanjem, pruža mnogo više pitanja nego odgovora.

Crkva je izgrađena u prvoj polovini 14 veka, ali nam njen ktitor ostaje nepoznat. Ipak, na osnovu ktitorske kompozicije zna se da je crkvu podigao Mihailo.

Dok bugarski istoričari smatraju da je u pitanju njihov car Mihailo Šišman, naši istoričari misle da je crkva zadužbina Mihaila Anđelovića, velikog vojvode despota Lazara Brankovića.

Arhitektura crkve je izuzetno nekarakteristična. Iako je relativno malih dimenzija, ima kupolu i sprat, kao i dva zvonika. Predstavlja mešavinu dva stila – romanike i gotike, zbog čega je zovu srpski Notr Dam.

Pošto je decenijama bila zapuštena, krila je velike tajne.

Arheološkim istraživanjima otkrivena je nekropola sa preko 70 grobnica. Ono što je, takođe, izdvaja je vizantijsko plava boja kojom su ukrašavane freske. Ova činjenica nam govori to da je ktitor bio izuzetno imućan, jer je ova boja bila vrednija od zlata, a on, po svemu sudeći, nije štedeo. To dalje implicira da je vrlo moguća teza bugarskih istoričara i da je ktitor Mihailo Šišman.

Međutim, ono po čemu je ova crkva izuzetna je jedna freska koja krasi zid.

Jedinstvena u svetu, freska predstavlja ciklus života i stradanja svete Petke, gde je svetiteljka prikazana obnaženih grudi.

Pored ovog, neobični su i prikazi iz života Teodora Tirona i Teodora Stratilaca, koju su prikazani sa krilima na konjima, zagrljeni, ali i prikaz Tajne večere, gde je izmenjen raspored sedenja.

Čiji su grobovi, ko je ktitor i zašto su takvi prikazi na freskama, samo su neka od pitanja na koja niko nema odgovor.

Kada vas put nanese u ovaj kraj nemojte propustiti priliku da obiđete srpski Notr Dam, jedinstvenu pravoslavnu svetinju.

(Telegraf.rs/NSuživo.rs)

Video: Nevreme preko Mačve: Drugi put se oglasila crkvena zvona na hramovima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA