Dok neke reke presušuju, neke ključaju! Šta se ovo dešava u Srbiji?! Sava nikad toplija

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Porast temperature vazduha uslovio i porast temperature voda, koje su iznad proseka za ovo doba godine

Izgleda da nije samo beton taj koji se "usijao" na ovim tropskim temperaturama koje danima zadaju pravu muku stanovnicima Srbije. Od vrućine ugrejale su se i reke, a iz RHMZ su otkrili i koja je to najtoplija.

Kako se na sajtu navodi, sa temperaturom od skoro 29°C, tačnije 28,8°, najtoplija je Sava u selu Jamena, ali u Sremskoj Mitrovici, gde meri 28,6°C. Zatim sledi Tamiš u mestu Jaša Tomić sa 28°C, Dunav u Pančevu i Smederevu, gde su temperature 27,7°C i 27,4°C i Tisa u Senti i Novom Bečaju gde je živa takođe dotigla malo više od 27°C. Što se Velike Morave tiče, ona ne prelazi 24 stepena.

Porast temperature vazduha uslovio i porast temperature voda, koje su iznad proseka za ovo doba godine. Pa će za neke ove temperature biti odgovarajuće, dok će nekima ipak prijati i malo "hladnija" voda.

RHMZ i danas je upozorio na nepovoljnu hidrološku situaciju u zemlji.

"Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Jadru, Kolubari, Jablanici, Vlasini, Lugomiru, Resavi, Jasenici i Kubršnici proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu)", napisali su.

Upozorenje RHMZ-a usledilo je i za veoma visoke temperature koje će i danas biti preko 40°C

"Danas i sutra maksimalna temperatura od 37 do 41 stepen, u nedelju od 33 do 38, a od početka sledeće sedmice od 29 do 36 stepeni Celzijusa", rekli su.

U celoj zemlji danas je na snazi crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U Beogradu do kraja sedmice veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 do 39 stepeni Celzijusa i uz tropske noći.

Temperatura će početkom naredne sedmice biti u manjem padu i u intervalu od 31 do 34 stepena, navodi RHMZ.

Vanredne situacije zbog suše

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, doneta je Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Gornji Milanovac zbog posledica elementarne nepogode - nedostatak vode za piće.

Odluka stupa na snagu odmah, a o njenom sprovođenju staraće se Opštinski štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

Alarmantno stanje usled loših hidroloških uslova nastupilo je i na teritoriji opštine Topola, a na par lokacija nizvodno u mestu Božurnja i Žabare došlo je do potpunog presušivanja rečnog korita reke Jasenice.

Zbog presušivanja reke Jasenice na pojedinim njenim delovima, meštani sela koji se nalaze nizvodno zatražili su izlazak nadležnih na teren kako bi se utvrdili razlozi koji su doveli do ovakve ekološke katastrofe. Tim povodom u Topoli je juče boravila republička inspektorka koja je obišla teren.

Zbog visoke temperature i suše i opština Sjenica rešila je da proglasi vanrednu situaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Ne odlažite kišobrane, stiže nevreme: Kada i gde će oluje protutnjati Srbijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA