Cisterne sa vodom, lekari i volonteri, a na ulici samo onaj ko je morao da izađe: Ovo je slika Šapca na +40°C

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Oko 90 Šapčana dnevno se obrati dežurnoj lekarskoj ekipi ispred stare robne kuće

Cisterne sa pijaćom vodom u centru grada, dežurna ekipa lekara i medicinskih tehničara u pešačkoj zoni, volonteri Crvenog krsta na punktu ispred Centra za socijalni rad, a na ulicama mnogo manje ljudi - samo ko je baš morao da izađe. To je slika Šapca u danima kada živa u termometru "ide" do 40 podeoka.

- Na snazi je uputstvo gradske uprave o preduzimanju preventnih i operativnih mera da bi se ublažile eventualne posledice visokih temperatura. Sprovode ih Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić", Crveni krst, Centar za socijalni rad i komunalna preduzeća "Stari grad" i "Vodovod" - objašnjava Zoran Zdravković, zadužen za bezbednost u Gradskom veću.

Oko 90 Šapčana dnevno se obrati dežurnoj lekarskoj ekipi ispred stare robne kuće. Mlađi i stariji, sa tegobama ili bez simptoma koji su posledica velike vreline, iskoriste priliku da izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

- Primetila sam da mi ova vrućina smeta, malaksala sam i bezvoljna, pa sam iskoristila ovu priliku da se pregledam ovde umesto da idem u Dom zdravlja - kaže starija Šapčanka i hvali ljubazne medicinske radnike.

U Centru za socijalni rad su istakli da su u okviru redovnih aktivnosti Službe za zaštitu odraslih i starijih u direktnom kontaktu sa starim sugrađanima i osobama sa invaliditetom. U danima kada je snazi crveni meteolaram posebna pažnja se posvećuje samačkim domaćinstvima.

- Negovateljice koje realizuju usluge pomoći u kući su u svakodnevnom kontaktu sa 140 korisnika koji žive u urbanom i ruralnom području. One su u većini slučajeva jedine koji održavaju kontakt sa starijim korisnicima inače bi ostali prepušteni sami sebi i bili bi uskraćeni u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava - navode u Centru za socijalni rad.

Komunalna preduzeća "Stari grad" i "Vodovod" su zadužena za rešavanje problema vodosnabdevanja, dok su dva dobrovoljna vatrogasna društva u Grušiću i Prnjavoru pojačala dežurstva u cilju sprečavanja izbijanja požara.

Prošle noći u Šapcu je padala kiša, ali je osveženje trajalo kratko i s obzirom da se još dva dana očekuju temperature više od 38 stepeni posebne mere gradske uprave su oročene do subote.

(Telegraf.rs)

Video: Presušio glavni izvor vode za grad: Meštani Majdanpeka bez pijaće vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA