Manastir Banjska obeležio svoju slavu u prisustvu velikog broja vernika

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Slava hrama koji je zadužbina srpskog kralja Milutina proslavljena je u prisustvu velikog broja vernika, a besedu je održao Teodosije

U manastiru Banjska, danas je svečanom liturgijom, koju je služio arhiepiskop i mitropolit raško-prizrenski Teodosije obeležena slava tog hrama Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Slava hrama koji je zadužbina srpskog kralja Milutina proslavljena je u prisustvu velikog broja vernika, a besedu je održao Teodosije.

Teodosije je rekao da nikada lepše i svetije nije izgledao manastir Banjska i podsetio da su nedavno neki nastojali da ga prikažu kao nesveto mesto i sveštenstva i monaštva onakvim kakvim nisu.

"Mi treba da smo mudri i poučeni primerom svetitelja i prvomučenika đakona Stefana, da budemo čvrsti, hrabri, postojani i da ne dozvolimo nikakvim silama sveta da nas pomere sa pravog carskog puta, božijeg puta kojim hodimo. Pogledajte samo u ovu svetinju u kojoj smo danas, pre samo malo vremena neki su hteli da je obesvete i da prikažu sveštenstva i monaštva onakvim kakvim nisu, obećavajući dokaze, obećavajući da će sve izneti, ništa nisu izneli, jer nisu imali šta da iznesu, ali su imali loše namere i hteli su da ono što je božje, što je sveto da prikažu kao nesveto, ali nisu uspeli", rekao je on, preneo je TV Most.

Teodosije je čestitao svim vernicima praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

"Neka je srećan današnji praznik i neka vas gospod blagoslovi. Nemojte gledati ni levo ni desno, ni u koga, samo u gospoda u pravdu božju i ono što je božje u nama, nemojte dati ni za šta, ni za kakvu cenu u ovome svetu", rekao je Teodosije.

On je rukopoložio danas oca Antonija iz Manastira Zočište u čin jeromonaha.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić čestitala je svim vernicima veliki praznik i istakla da manastir Banjska nikada nije bio radosniji i sjajniji nego danas.

"Želim da u svoje lično ime i u ime Vlade Srbije, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gospodina Petra Petkovića čestitam ovaj veliki praznik i kao što reče naš visoko preosvećeni mitropolit Teodosije, nikada do sada Banjska nije bila radosnija svetlija i sjajnija do danas kada proslavljamo svetog arhiđakona Stefana koji je u borbi za istinu postradao, bio kamenovan, baš onako kako danas naš narod ovde strada u borbi za istinu za očuvanje svojih ognjišta, za očuvanje golog života", rekla je Parlić.

Ona je navela da se progon i teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiju nastavlja i da se zajedno sa vladikom i bratstvom eparhije pomolila za postradalu braću koji su predstavljeni kao zločinci od strane onih koji gotovo svakodnevno vrše zločine.

Parlić je podsetila da su pre par dana zapaljene kuće i kamenovani povratnici, da su uhapšeni stari invalidi, oboleli ljudi.

"I kada danas čujemo kako se govori o mostu, kako oni nazivaju ‘most jedinstva i spone‘, moraju da znaju da je srpski narod sa severu Kosova i Metohije taj nevidljivi bedem postavio kako ne bi doživeo sudbinu svoje braće na jugu, kako ne bi njihove porodice doživele ono što je doživela porodica Dakić i Jovović, kako ne bi nestali onako kako je nestala porodica Šutakovac iz Đakovice, gde su stradali roditelji i troje maloletne dece, kako ne bi postradali kao Kostići iz Retimlja i Opteruše, naši žeteoci u Starom Grackom, žrtve martovskog pogroma i još stotine drugih nebrojanih žrtava na Kosovu i Metohiji", kazala je Parlić.

Ona je dodala da će se srpski narod boriti uz molitvu za pravdu i istinu.

"Mi ćemo upravo ovako, srpski narod će po uzoru na našeg svetitelja koga danas proslavljamo istinom se boriti, za pravdu i upravo ovako u molitvi, jedinstveno da čuvamo veru, svoje ime i prezime da očuvamo svoju državnost ovde na Kosovu i Metohiji", poručila je ona.

Zadužbina kralja Stefana Uroša II Milutina, manastir Banjska, zidana je početkom 14. veka i nalazi uz rečicu Banjsku po kojoj je manastir i dobio ime.

Posvećen je Svetom Stefanu, a manastir je nakon osnivanja bio duhovni centar Srba na Kosovu i prema srednjevekovnim izvorima smatran je jednim od najlepših tadašnjih građevina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Brnabić: "Jasno je zašto se Srbi uvek vraćaju Kosmetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA