Najteže u Majdanpeku i Gornjem Milanovcu: Problemi u vodosnabdevanju u dva dela Srbije

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zbog visokih temperatura i suše Opština Sjenica je juče proglasila vanrednu situaciju

U Majdanpeku od juče povremeno nema vode. Vanredna situacija proglašena u Gornjem Milanovcu zbog smanjenog dotoka vode i dugotrajne suše. U Lučanima i u Čačku su na snazi mere zabrane nenamenskog korišćenja vode. Opština Sjenica je juče proglasila vanrednu situaciju.

U Majdanpeku veći deo grada ima vode, ali koliko će to trajati to niko u ovom trenutku ne može da kaže. Prekid sa vodosnabdevanjem počeo je juče oko 15 sati. Nije bilo vode u vodozahvatu koji je na reci Pek, blizu rudnika "Ziđin".

Slobodan Krajić, dorektor Vodovoda rekao je za RTS da Majdanpek ima dva vodozahvata, stari - koji je praktično neupotrebljiv, tako da se Majdanpek trenutno snabdeva vodom iz Velikog Peka, na mestu Pustinjac.

"Dotok vode je pre 24 sata je naglo opao, tako da smo ostali bukvalno bez vode u koritu reke", dodaje Krajić.

Sve naši rezervoari, gradski, rezervoar pijaće vode gde je fabrika vode i na samom vodozahvatu - su puni, tako da smo obezbedili bar primarnu upotrebu vode, sada je samo pitanje da napravimo bilans vode, da vidimo kkoliko u časovima možemo da izdržimo, da snadevamo grad vodom, napominje direktor Vodovoda.

Apeluje na građane da racionalno koriste vodu, da je ne uzimaju iz samog Peka kako bi najveći deo vode došao do samog vodozahvata, i time eventualno obezbede dotok vode.

Kad nema vode iz gradskog vodovoda u Majdanpeku postoji mogućnost da se voda natoči na cisternama, ali je njih malo. Opštinske inspekcijske službe trebalo bi da preduzmu adekvatne mere kako bi se sprečilo neracionalno trošenje vode koja je prioritetno potrebna za piće.

U Gornjem Milanovcu je proglašena vanredna situacija zbog smanjenog dotoka vode i suše. Na snazi su planska isključenja. Vodom za piće građani se danima snabdevaju iz cisterni. Zbog visokih temperatura i suše Opština Sjenica je juče proglasila vanrednu situaciju.

Najugroženija su sela u Karajugići bunarima, u Barama, kao i sela u blizini Uvca i Vape. Opština Sjenica je obezbedila za meštane cisternu sa vodom zapremine devet tona, ali to nije dovoljno da podmiri ni minimum potreba, kaže za RTS Admir Elezović, zamenik predsednika Opštine.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Sovilj: RHMZ će putem SMS slati hitne informacije o nepogodama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA