Hara stomačni virus: Prvo se javlja malaksalost pa temperatura, evo na šta roditelji treba da obrate pažnju

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U ovom momentu aktivni su stomačni virusi - rota, adeno i norovirus

Stomačni virus hara među decom. Od simptoma, javlja se oštar bol u stomaku praćen povraćanjem, temperaturom, malaksalošću, dehidratacijom.

Pedijatar dr Saša Milićević, u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava da je simptomatologija jasna i da obično hara tokom leta.. Kako dodaje, ranije se tačno znalo kada su i koji virusi zastupljeni, međutim sada se javaljaju tokom cele godine. U ovom momentu aktivni su stomačni virusi - rota, adeno i norovirus.

- Ovi stomačni virusi su najčešći kod školske dece, mada se javljaju čak i kod beba. Ipak niko nije pošteđen, jer oboljevaju i stariji, priča pedijatar za Telegraf.rs.

S obzirom da se radi o virusima koji se lako prenose deca se mogu razboleti čak i preko igračke u vrtiću. 

- Sve polazi od rukica, jedno dete koje ima tegobe se igra sa nekom igračkom, pa uzme drugo, pa treće i tako od deteta do detata, pojašnjava doktor.

Zdravo sa Ivanom, Pedijatar dr Saša Milićević Foto: Nikola Tomić

Milićević ističe da je ovih dana broj obolele dece od stomačnih virusa u porastu, te da je dehidratacija najveća opasnost koja vreba. 

- Stomačni virusi traju obično od 3 do 7 dana, samo je važno da dete ne dehidrira. Što je manje ono lakše dehidrira, a ako beba dehidrira opasno je", upozorava naš sagovornik.

U ovakvim situacijama najvažnija je nadoknada izgubljene tečnosti, koja ne treba da bude nagla, već postepena, na po 15 minuta. 

"Važna je i dijeta, ali ako na primer beba sisa mama ne treba da prekida dojenje. Kod starije dece i odraslih veoma je važno piti tečnost u vidu vode i čaja, ali ne samo to već i tečnost koja sadrži minerale i elektrolite", kazao je Milićević za Telegraf.rs.

Ukoliko dođe do situacije da dete više nema šta da povrati, ali i da ne može više da povraća, vreme je za infuziju. Ipak, doktor je izdvojio i neke od prvih "signala" dehidratacije. 

Stomačni virus može izazvati dehidrataciju

"Suva koža je prvi znak da je dete dehidriralo, zatim se fontanela uvuče kod dece do dve godine, okice budu upale, slabije mokre, adinamični su. neraspoloženi, ali najvažniji signal je suva koža", otkriva pedijatar.

Doktor je savetovao roditelje i da izbegavaju gazirana pića, koja su ranije važila za dobar "lek" u ovakvim situacijama, zbog nadimanja koje mogu da izazovu.

"Ranije su se preporučivala gazirana pića, ali sad se više preporučuju rastvori sa mineralima i elektrolitima koje možete uzeti u apoteci. Ako uzimaju gazirana pića može da dođe do nadimanja, tako da ona nisu zabranjena ali je bolje dati na primer čaj od nane ili dunjinog lista", zaključuje doktor.

(Telegraf.rs)

Video: Roditelji greše kada leče decu na svoju ruku, sa antibioticima i temperaturom su posebno neoprezni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA