Rezerve krvi ima samo za dan i po: Najviše nedostaju ove dve grupe

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Raspored mobilnih ekipa na terenu može se videti na sajtu Instituta za transfuziju krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije u ovom momentu raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi, ali bi bilo dobro da su one bar trodnevne, rekla je Mirjana Knežević iz tog Instituta.

Svakodnevno apelujemo na dobrovoljne davaoce krvi, ali nikad nije dovoljno, jer je velika potreba za svim krvnim grupama. Samo u poslednjih nedelju dana u saobraćajnim nezgodama povređeno je i stradalo više stotina ljudi.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da u ovom momentu Institut raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi, ali da bi bilo dobro da su one bar trodnevne, da bi zadovoljili sve potrebe.

Najdeficitarnije su, kaže, A i 0 krvna grupa, pozitivna i negativna. Pozvala je sve da dođu i daju krv, jer je ona potrebna u velikim količinama.

“S jedne strane imamo saobraćajne nesreće i s druge strane veliki broj ljudi koji boluju od hroničnih bolesti i primaju transfuziju. Zbog ovih toplota desi se da imaju veće krvaranja nego obično i moraju da prime i više jedinica krvi tokom svoje terapije. Takođe, deca se rađaju, imamo dosta i porodilja, trudnica koje moraju da prime krv nakon porođaja”, navela je Kneževeićeva.

Krv se može dati i u transfuziološkom autobusima i to u prepodnevnim satima.

"Danas je naš autobus u Velikoj Plani, a drugi u Beogradu na Čukarici. Kao svake srede, danas smo u Šapcu, sutra u Valjevu. Za vikenda izvojila bih beogradski zoološki vrt”, rekla Kneževićeva.

Raspored mobilnih ekipa na terenu može se videti na sajtu Instituta za transfuziju krvi.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: 30. akcija dobrovoljnoj davanja krvi na stadionu "Rajko Mitić"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA