Ovaj grad u Srbiji je žarište zarazne bolesti: Od 105 registrovanih slučaja, čak 92 su tu

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Ovaj virus je jedan od najzaraznijih

Prema poslednjem izveštaju "Batuta", samo u julu registrovano je 105 slučajeva malih boginja. Podatak koji "bode oči" je da su čak 92 od tih 105 zabeležena na teritoriji Novog Pazara.

Podsetimo, prema statistici "Batuta", od januara je u Srbiji registrovano 255 slučajeva malih boginja. Nakon Pazara, tu je Beograd sa devet, i po jedna osoba u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici. Ukupno

Brojke za Novi Pazar možda ne treba da iznenađuju, jer je u tom gradu najmanji obuhvat vakcinisane dece. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom 2022. godine u tom gradu vakcinisano je 27,9 odsto mališana MMR vakcinom koja štiti i od malih boginja.

Situacija se ni danas nije značajno promenila po tom pitanju. Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadila Spahića broj pravovremeno vakcinisane dece je između 30 i 60 odsto, što je daleko od željenog obuhvata koji je 95 odsto i koji može da obezbedi dobar kolektivni imunitet.

- Male boginje (morbile) počinju kao bilo koja respiratorna infekcija. Kod deteta se obično primeti da je malaksalo, da je neraspoloženo, može se javiti i temperatura. Slabiji bude apetit, neće da spava, roditelji često kažu nešto nije sav svoj. Nekada se desi da dete ima i dijareju, jer kod njih svaka virusna bolest može da zahvati više organskih sistema. Tako da u samom tom početku, zapravo, ne može da bude siguran dok se ne pojavi sama ospa da li su pitanju male boginje - ispričao je za Telegraf.rs pedijatar dr Saša Milićević.

Dr Milićević govoreći u emisiji "Zdravo sa Ivanom" objasnio je kako prepoznati simptome i jačati detetov imunitet, ali i još jednom podvukao da je rešenje zapravo vakcinacija dece.

(Telegraf.rs)

Video: Slavica Maris o malim boginjama, velikom kašlju i svim virusima koji haraju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. avgust 2024 | 14:54

    Jel to priprema za novo pelcovanje.

  • Bole

    13. avgust 2024 | 15:57

    Kao srednjoskkolac 80-ih prelezao morbile, zauske i ovcije boginje i evo hvala bogu nista mi ne fali. Decu nisam hteo podvrgnuti vakcinama jel to je moje pravo a to vati i za unucice. Pozdrav od mene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA