Počinje projekat "Hej, tu smo! - Nacionalni program za unapređenje mentalnog zdravlja mladih"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih realizacija započeta u Zrenjaninu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, u Zrenjaninu je započeta realizacija nacionalnog projekta "Hej, tu smo! - Nacionalni program za unapređenje mentalnog zdravlja mladih".

Kako se navodi, ovaj program je podržan od strane Ministarstva omladine i turizma i mreže organizacija NAPOR, KOMS, OPENS, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade i Savez izviđača Srbije i ima za cilj da odgovori na sve izraženije izazove sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju u oblasti mentalnog zdravlja.

Istraživanje Krovne organizacije mladih - KOMS je pokazalo da je mentalno zdravlje mladih u Srbiji u krizi. Podaci ukazuju da 15,6% ispitanika/ca ima prisutne simptome depresije, dok 7,2% pati od anksioznosti. Pored toga, čak 50% ispitanih mladih navodi da je njihovo mentalno zdravlje pogoršano nakon pandemije COVID-19. Uprkos ovoj zabrinjavajućoj statistici, samo 18% mladih traži stručnu pomoć, što ukazuje na visok nivo stigme i nedovoljnu dostupnost usluga mentalnog zdravlja.

Prema saopštenju, Nacionalni program za unapređenje mentalnog zdravlja mladih je standardizovan i preventivan program koji ima za cilj da mladima obezbedi znanja, veštine i resurse potrebne za unapređenje njihovog blagostanja i prevenciju mentalnih poremećaja. Program se sprovodi u pet gradova Srbije: Zrenjaninu, Somboru, Zaječaru, Kruševcu i Novom Pazaru i usklađen je sa prvim polugodištem školske 2024/2025. godine.

U Zrenjaninu, omladinske radnice Ivana Branković i Maja Marić su zadužene za koordinaciju i implementaciju programa na lokalnom nivou. Početkom septembra biće organizovana trodnevna obuka za vršnjačke edukatore/ke, koja će mladima pružiti potrebna znanja o mentalnom zdravlju, tehnikama podrške vršnjacima, i resursima dostupnim u lokalnoj zajednici. Obučeni vršnjački edukatori/ke će potom, od septembra do decembra, sprovoditi radionice u srednjim školama, sa ciljem da podignu svest o značaju mentalnog zdravlja i ohrabre mlade da potraže podršku kada je potrebno.

Radionice vršnjačke edukacije u srednjim školama sprovodiće se po Planu radionica koji je sastavni deo Nacionalnog programa omladinskog rada za unapređenje mentalnog zdravlja mladih.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA