"Mama, nemam više snage": Teška bitka Lidije da izvuče ćerku iz pojasa Gaze, ovo je njihov poslednji razgovor

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nedavno su uspele da se čuju, kada je na kratko pušten signal, i to je bio prvi put da se čuju posle šest meseci

Ako ste majka, onda znate. Za dete uvek brinete, a zamislite kako je tek kad se svakog dana budite ne znajući šta je s njim... Ovako u razgovoru za Telegraf.rs svoju tešku ispovest počinje Lidija Vesić Abas (57), tehničar za biohemiju iz Aleksandrovca, koja već mesecima vodi bitku da prikupi dovoljno novca i izvuče ćerku Marijam iz Pojasa Gaze.

Marijam se trenutno nalazi u kući svoje bake po ocu u Al Magaziju, gladna, žedna i iscrpljena konstantnom strepnjom za život, a da bi izašla preko turističke agencije koja pomaže ljudima u ovakvim situacijama, potrebno joj je 7.500 dolara. Od te sume prikupljeno je tek nešto više od pola, 3.600 dolara.

Marijam je posle dugo vremena tek nedavno uspela da se čuje sa majkom, jer je na kratko pušten signal.

- Čule smo se telefonom pre nedelju dana. Naizmenično su puštali telefonski i internet signal. Glas joj je bio tužan. Bila je vrlo iscrpljena, bez hrane, bez vode, i jako je teško pričala. Rekla mi je da nema više snage i da se nada da ću uskoro uspeti nešto da uradim - priča potresena majka Lidija, priznajući da nije mogla da spava posle razgovora.

- U subotu mi je bio rođendan. Na kratko su opet bile puštene internet veze i ona mi je pustila poruku da mu čestita rođendan. Htela sam toliko toga da joj kažem, ali veza se prekinula - dodaje tužno Lidija.

Podsetimo, Marijam se našla u centru izraelsko-palestinskog sukoba, pošto joj je otac Palestinac. Njena porodica se tamo odselila posle bombardovanja Jugoslavije 1999, jer je Marjam imala ozbiljnih zdravstvenih problema i nije joj odgovarala klima u Srbiji. Ispostavilo se da je blizina mora u Gazi lekovita i od tada živi tamo, gde ju je zatekao i najnoviji sukob.

Svi koji žele da doniraju sredstva za Majin dolazak u Srbiju, mogu ih uplatiti na Lidija Vesić Abas, NLB Komercijalna banka. Račun broj 205-9001031680971-09.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA