Antonijević: Kontinuirano se radi na poboljšanju položaja mladih

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Ona je navela i da su u prošloj godini podržali sa 285 miliona projekte i aktivnosti koji su usmereni na mlade, a koje su realizovale Kancelarije za mlade i organizacije civilnog društva

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević izjavila je danas da se u Srbiji godinama unazad kontinuirano radi na poboljšanju položaja mladih i da su izdvajanja iz godine u godinu sve veća.

- Sredstva i izdvajanja za mlade su porasla, pa u odnosu na 275 miliona koja su uložena prethodne godine, 325 miliona dinara je uloženo ove godine i preko 150 organizacija i kancelarija za mlade sprovode aktivnosti koje su usmerene na mlade - rekla je Antonijević za Tanjug povodom obeležavanja Dana mladih.

Ona je navela i da su u prošloj godini podržali sa 285 miliona projekte i aktivnosti koji su usmereni na mlade, a koje su realizovale Kancelarije za mlade i organizacije civilnog društva.

- Kroz te projekte preko 404.000 hiljada mladih ljudi je imalo priliku da bude deo neke aktivnosti - rekla je Antonijević.

Ona je rekla i da se na poboljšanju položaja mladih u Srbiji radi ne samo kroz Ministarstvo turizma i omladine, već kroz kontinuiran i sistematičan rad Vlade Srbije. Antonijević je naglasila da nije jednostavno dati odgovor kakav je položaj mladih u Srbiji, jer kako je navela, mladi nisu homogena grupa, jer nju prema zakonu o mladima čine svi od od 15 do 30 godina, tako da postoje mnoge razlike koje karakterišu podgrupe mladih.

Prema njenim rečima, istraživanja koja se prate, ali i direktni kontakti, pokazali su da mladi žele više prilika za zaposlenje i da se obrazuju, kao i više programa i aktivnosti koji se tiču i slobodnog provođenja vremena.

- Više moramo da vodimo računa i o stepenu digitalnog nasilja, odnosno o stepenu nasilja uopšte među mladima, ali moramo da vodimo računa i o jednoj stvari koja je jako važna, a to je poverenje mladih u institucije - rekla je Antonijević.

Mladi ljudi, mobilni telefon Foto: Shutterstock

Zbog tog poverenja, kako je dodala, programi i aktivnosti kroz partnerstva na nacionalnom i lokalnom nivou usmeravaju se da bi se dali odgovori na ta, ali i druga pitanja koja se tiču mladih. Ona je podsetila da je ministarstvo u prethodnih godinu i po dana obišlo preko 40 opština i gradova i razgovaralo sa mladima i donosiocima odluka, kako bi se definisalo ono što treba raditi u oblasti omladinske politike.

Antonijević je dodala i da Ministarstvo turizma i omladine ove godine Međunarodni dan mladih želi da provede van Beograda i da je to nešto što karakteriše rad ministarstva i u prethodnom periodu.

- Želimo da pored tog strateškog i normativnog okvira koji postoji, ovaj dan provedemo u direktnom razgovoru kontaktirajući sa mladima i razgovarajući šta je to što konkretno možemo da uradimo u njihovim zajednicama - rekla je ona.

Sagovornica Tanjuga je precizirala da će predstavnici ministarstva Međunarodni dan mladih provesti danas u Vranju, a sutra u Vladičinom Hanu i Aleksandrovcu: "Sa mladima u Vranju razgovaraćemo o tome šta je to, što možemo dodatno da učinimo za njih, kako to oni vide institucije. Razgovaraćemo i sa donosiocima odluka u zajednici zbog toga što ćemo objaviti koji su to gradovi koje će dobiti u narednom periodu omladinske centre".

Kako je najavila, sutra će se posetiti jedno seosko domaćinstvo gde je mladi bračni par odlučio da uloži u seosko domaćinstvo i posveti se seoskom turizmu: "Nakon toga u Aleksandrovcu ćemo otvoriti Kancelariju za mlade jer je sistematično otvaranje tih kancelarija svuda u Srbiji nešto što će nam biti prioritet rada u narednom periodu".

Antonijević je naglasila da se na mlade ne misli samo na današnji dan, dodajući da su mladi na agendi ne samo resornog ministarstva već i svih drugih i da se koordinisano i kontinuirano radi na poboljšanju njihovog položaja.

- Ono što je urađeno u prethodnom periodu od strane Vlade Srbije i kroz ministarstvo opredeljeno za mlade nije malo i sve to je prepoznato i na evropskom nivou. Svakih deset godina pravi se indeks napretka mladih u Evropi i Srbija je četvrta po stepenu napretka u tom periodu i posebno u oblasti povećanja mogućnosti za mlade - naglasila je ona, pa dodala da je prepoznata i saradnja institucija sa nevladinim organizacijama i programi koji su doprineli većem povećanju položaja mladih ne samo na našem nivou već i na evropskom.

Mladi posao zaposlenje karijera Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini podržan je i prvi Nacionalni program za mentalno zdravlje u Srbiji koji je doprineo da se u deset gradova osmisle akcioni planovi i da se svi oni koji mogu da utiču i poboljšaju povećanje mentalnog zdravlja mladih okupe oko tih planova.

- Tu podrazumevamo ne samo sektor omladine koji ima svoju ograničenu ulogu, već i druge resore u ovih deset jedinica lokalne samouprave. Sa 180 miliona u prethodnoj godini, a sa 200 miliona u ovoj godini, podržali smo gradove za osnivanje omladinskih centara. U 2023. to su bili Sombor, Subotica, Niš i Novi Pazar, a ove godine biće podržani ostali gradovi - rekla je ona.

Najavila je da će danas biti objavljeno koja su to dva grada koja će prva dobiti sredstva, dodavši da još šest gradova ulaze u mentorski proces i u narednom periodu će biti finansirano osnivanje omladinskih centara i omladinskih klubova. Navela je i da se kontinuirano radi i u partnerskom odnosu sa drugim ministarstvima, jer kako je naglasila strategija za mlade koja je doneta prethodne godine nije samo dokument Ministarstva turizma i omladine, već je dokument koji govori o strategiji cele Vlade Srbije kada su mladi u pitanju.

- U narednom periodu bavićemo se i pitanjem stanovanja mladih i drugim pitanjima koje do sada nisu bila predmet rada. U fokusu Vlade Srbije i drugih partnera u narednom periodu biće i garancija za mlade, a to je program EU za koji je Srbija donela akcioni plan krajem prethodne godine i koji je zapravo program fokusiran na najosetljivije mlade u procesu zaposlenja i na tržištu rada - rekla je ona.

Prema njenim rečima, često se dešava i da mladi nemaju dovoljno prilika za zaposlenje i da kada žele da dobiju prvo radno iskustvo onda im neko traži da ga već imaju.

- Poverenje mladih u institucije je nešto što će biti i naša tema u narodnom periodu i upravo kroz taj princip i približavanje institucija, kroz direktan rad sa mladima i promocija zajedničkih rezultata smatramo da ćemo doprineti da to poverenje u institucije bude što veće - rekla je Antonijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA