"Nema odrasle osobe kojoj duša ne gori u želji da opstane na dedovini": Đedov sabor održan u Osojanu

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Sabor je posvećen počivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, a ujedno je obeležena godišnjica povratka prognanih Srba u Osojansku kotlinu

U Osojanu, najvećem povratničkom selu na Kosovu i Metohiji održan je IV Đedov sabor, posvećen počivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, i obeležena godišnjica povratka prognanih Srba u Osojansku kotlinu.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski, mitropolit Teodosije uz sasluženje vikarnog episkopa novobrdskog, arhimandrita Ilariona, monaštva i sestrinstva Raško-prizrenske eparhije i velikog broja Srba sa područja Osojanske kotline služio je svetu arhijerejsku liturgiju sa koje je poručeno da će Srbi praštajući ostati i opstati na pradedovskim ognjištima.

"Blagodarnost svima koji ste danas sabrani na ovom svetom mestu, posebno bratu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, Vasiliju kao i svima vama iz ove svete Osojanske kotline odlučnim da istrajete na svojim ognjištima“, kazao je mitropolit Teodosije podsećajući da su albanski piromani i ekstremisti u junu 1999. godine do temelja spalili srpske domove, kao i crkvu u Osojanu.

On je dodao da je pre 23 godine na stepeništu lokalne škole u Osojanu počivši mitropolit Amfilohije, uz sasluženje bratstva Visokih Dečana i sestrinstva Pećke patrijaršije služio svetu arhijerejsku liturgiju.

"Danas je dan kada se sećamo progona Srba, dana kada se sećamo povratka prognanih i njihove odlučnosti da nastave život tamo gde im je bio prekinut na njihovim ognjištima“, rekao je vladika Teodosije naglašavajući da u tom trenutku nije bilo lako se vratiti i držati gospodnji krst.

Počivši mitropolit Radović, kako je kazao, svojim prisustvom i blagoslovima je Osojančanima ulio nadu i veru u povratak i opstanak svih stanovnika ovog sela, da započnu novi život stradanja, raspeća i vaskrsenja ulivajući bratsku ljubav koja jedino donosi budućnost.

"Moramo biti svi spremni na žrtvu. Sledeći i moleći se Gospodu uspećemo da opstanemo na svetom Kosovu i Metohiji čuvajući neprocenjivo blago koje su nam preci ostavili kako bi i naša deca to nasledila“, apelovao je mitropolit Teodosije.

Vladika Ilarion je u besedi kazao da se u Osojanu dogodilo čudo Božje, dogodio se povratak, te da se narod sabrao u Osojanu uz svoje duhovne vođe, na mestu pokajanja, vaskrsenja i neuništivog života.

Đedovom saboru prisustvovali su zamenici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, Milena Parlić i Miloš Terzić.

Terzić je u ime Kancelarije i države Srbije najavio dalju podršku svim Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno povratnicima u Osojansku kotlinu jer su "Osojančani pokazali da je vaskrs srpske države u punom kapacitetu na KIM moguć“.

"Svako od nas mora u svom kapacitetu pomoći da država Srbija u ekonomskom i u svakom drugom smislu mora jačati jer samo tako se možemo radovati političkim pbedama Srba na KiM, a do tada moramo braniti ono što je najvrednije, a to su svetinje na Kosmetu, te da Priština i međunarodna zajednica moraju shvatiti da su Srbi složni i jedinstveni oko nacionalnih pitanja“, kazao je Terzić.

Brat počivšeg mitropolita Amfilohija, Vasilije Radović za Telegraf.rs je rekao da je "ponosan na svog brata mitropolita Amfilohija“, ali isto toliko i na činjenicu da su Srbi opstali u Osojanu te da će "kad se vreme ukaže Osojanska kotlina, kao i cela Metohija blistati pravoslavljem“.

"Verujem da nas i danas okupljene na Njegovom saboru u ovoj dolini u ovom svetom mestu on čuva i blagoslovi i da će njegove reči i zajedništvo sa Gospodom sačuvati naš srpski rod i naše svetinje na celom Kosovu i Metohiji“, rekao je on dodajući da se nada da će kao što to reče mitropolit Teodosije Osojanska kotlina biti primer svim Srbima na "zemaljskoj kugli“.

Posle svete arhijerejske liturgije vladike Teodosije i Ilarion služile su svetoliturgijski parastos za 65 stradalih Srba iz Osojanske kotliine u periodu od 1999-2000. godine.

Đedov, četvrti po redu tradicionalni sabor, završen je prigodnim kulturno-umetničkim programom, a Osojančani, kako to reče Slađan Komatović, ostaju zabrinuti, ali i odlučni da ostanu na svojima ognjištima.

"Teško jeste jer nas je ostalo oko 200, ali verujem da u Osojanskoj kotlini nema žive odrasle osobe kojoj duša ne gori u želji da preživi ovaj težak period i da deci, kako nam to blagoslovi vladika Teodosije, ostavimo imovinu koju su naši preci kako to istorija svedoči vekovima branili čašću i poštenjem, uzdajući se u brata po krvi i veri", reče on.

Okupljanje Srba o Đedovom saboru obezbeđivalo je nekoliko pripadnika policije tzv. Kosova i tri-četiri italijanska karabinjera.

(Telegraf.rs / N. Zejak)

Video: Dečak pokorio borilište u Guči, petnaestogodišnji Mihajlo iz Bojnika pobednik je 63. Sabora trubača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojlo

    12. avgust 2024 | 05:30

    Kako se to isto pravo da ostaju na dedovini ne priznaje narodu iz Jadra?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA