Karavan bezbednosti saobraćaja održan u Vrnjačkoj Banji

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

On je naveo da je pored simulatora prevrtanja prikazan i simulator čeonog sudara koji dočarava svima koliko su jake udarne sile pri brzini od samo šest kilometara na čas

Preventivni projekat "Karavan bezbednosti saobraćaja", čiji je osnovni cilj povećanje svesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa i unapređenja bezbednog učešća u saobraćaju održan je danas u Vrnjačkoj Banji.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je da se Agencija svake godine, tokom trajanja Lovefesta, trudi da svojim aktivnostima priđe mladim ljudima kroz promovisanje upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta za prevoz dece.

"Sigurnosni pojas ima veliki uticaj na posledice saobraćajnih nezgoda. Svake godine izgubimo preko 120 ljudskih života zbog nekorišćenja pojasa, koji ima funkciju da nas zadrži ukoliko dođe do saobraćajne nezgode", rekao je Koković u Vrnjačkoj Banji.

On je naveo da je pored simulatora prevrtanja prikazan i simulator čeonog sudara koji dočarava svima koliko su jake udarne sile pri brzini od samo šest kilometara na čas.

"Onda svi koji probaju shvate koliko su te sile jake pri realnim brzinama koje su deset puta veće od sile na samom simulatoru", naveo je Koković.

On je ukazao da se zaključno sa današnjim danom beleži 276 smrtno stradalih na putevima Srbije, što je 11 osoba više nego u istom periodu prošle godine.

"Imamo povećanje od čak 30 odsto mladih koji su smrtno stradali u saobraćaju. Poruka je da koriste sigurnosni pojas, da alkohol i volan nikako ne idu zajedno, da brzinu prilagode uslovima saobraćaja i stanju puta i da ne koriste mobilni telefon", apelovao je Koković.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije Nebojša Mandić iskazao je zadovoljstvo što AMSS učestvuje u akciji "Karavana bezbednosti saobraćaja" zajedno sa ostalim partnerima i naveo da se oprez u vožnji podrazumeva tokom cele godine, a naročito tokom letnjih meseci kada je povećana frekvencija saobraćaja.

"Naročito tokom leta kada je veći broj automobila na ulicama i putevima po Srbiji što u tranzitu, što naših vozača, od ključnog je značaja poštovati sve saobraćajne propise radi sveopšte bezbednosti u saobraćaju", rekao je on.

Dodao je da se građani mogu informisati o svemu što ih zanima za potrebe putovanja kontaktiranjem operativnog centra AMSS koji radi 24 sata.

"Tu mogu dobiti neophodne informacije o zadržavanju na graničnim prelazima, ako ima radova na putevima, što je važno prilikom planiranja putovanja. Apelujem na sve vozače da dobro isplaniraju svoju rutu, voze odmorni, da poštuju propise i da ne prave velike klimatske razlike između spoljne temperature i temperature u vozilu", rekao je on.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a, pukovnik Slaviša Lakićević rekao je da su preventivne aktivnosti, poput karavana za bezbednost saobraćaja važne kako bi se menjala svest kod učesnika u saobraćaju o poštovanju saobraćajnih propisa.

"Mi ovde želimo da kroz razgovor sa svima koji učestvuju u saobraćaju pokažemo koliko je poštovanje saobraćajnih propisa bitno da bismo bili tamo gde želimo, a to je da budemo među 10 najbezbednijih zemalja Evrope", rekao je on.

Dodao je da je saobraćaj društvena delatnost koja je najviše doprinela razvitku ljudskog roda, ali da sa druge strane 50 miliona ljudi godišnje bude povređeno u saobraćaju, dok više od milion i po izgubi život.

Projekat "Karavan bezbednosti saobraćaja" sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije, uz partnerstvo Agencije za bezbednost saobraćaja, Auto-moto saveza Srbije, Crvenog krsta Srbije, Nacionalne vozačke akademije, Opštine Vrnjačka Banja i Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučić: "U Srbiji se vlast neće menjati nasiljem na ulicama"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA