Svaki čas im nestajalo struje, a sada je to prošlost: Nakon pola veka počela rekonstrukcija dalekovoda u Rači

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovo je spas za stotine meštana

Godinama unazad meštani udaljenih pribojskih sela imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom. Nakon pola veka čekanja konačno je počela rekonstrukcija dalekovoda prema pribojskoj Mesnoj zajednici Rača, u dužini od preko osam kilometara. Višegodišnje muke, za žitelje MZ Rača, koji se napajaju sa ovog dalekovoda, trebalo bi ovog leta da postanu - prošlost.

- Menjaju se provodnici i izolatori i vrši raskresivanje trase, što će omogućiti stabilnije snabdevanje strujom blizu 400 domaćinstava na ovom području. Završetak radova očekuje se pre kraja leta. Krajem jula počeli su radovi na investicionom održavanju ovog dalekovda, što podrazumeva zamenu oko 400 izolatara i kompletnu zamenu provodnika u dužini od oko 25 kilometara. Provodnici su novi i većeg preseka, pa će to omogućiti ne samo stabilno snabdevanje strujom ovog područja, već i povećanje kapaciteta u napajanju odnosno priključenje i novih potrošača -kažu za RINU u lokalnoj samoupravi.

Dalekovod prema Rači izgrađen je tačno pre pola veka,1974.godine. Instalisana snaga je 810 kilovata, a ukupna dužina je 8,29 kilometara. Tokom pet decenija, zub vremena je učinio svoje, pa je obnova pre svega provodnika i izolatara bila neminovna.

- Radovi, koje finansira Elektrodistribucija Srbije, uprkos tropskim danaima, dobro napreduju. Rekonstruisana je deonica od Mlina do Proleterske ulice, kao i deonica od kraja Rače do novoizgrađene crkve. Prekida u napanju strujom trebalo bi da bude u periodu dok se ne završi rekonstrukcija koju izvode radnici preduzeća "Zarić" iz Bajine Bašte - dodaju u lokalnoj samoupravi.

Istovremeno, radnici Pogona ED Priboj vrše i raskresivanje kompletne trase, što će takođe doprineti stabilnijem napajanju elektrilnom energijom.

Prema planu izvođača radova, obiman posao treba da se završi uskoro. Inače na području Priboj ima značajan broj dalekovda, a ovo je prvi, koji se u potpunosti rekontruiše, jer su do sada na sličnim dalekovodima urađene samo pojedine deonice. Izolatori i provodnici promenjeni su na dalekovodima od Sastavaka do Her Goleša i prema Krajčinovićima, takođe od Sastavaka do Zabrnjice.

(Telegraf.rs)

Video: Veliki požar na Vračaru, crni dim kulja među zgradama: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA