U Prahovu počele pripreme za vađenje barži iz Dunava iz Drugog svetskog rata

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Time će se svakako omogućiti bezbednija i efikasnija plovidba Dunavom

U blizini brodske prevodnice, HE "Đerdap" Dunavski plovni put je znatno sužen na 100 metar umesto 180, zbog brodskih barži Crnomorske flote koje su tu potopljene još za vreme Crvene armije. Pa su upravo ovih dana krenule pripreme za vađenje prve četiri brodske olupine, od ukupno 200 koliko ih ima i koje povremeno isplivavaju na površinu Dunava.

"Ti brodovi znatno smetaju prolasku brodova i ometaju plovni put. U planu je da se izvadi 21 brod, koje je još za vreme Crvenoarmijaca potopio Nemački komandant kako bi zaustavio prodor flote Crvene Armije. Tako da će prva četiri broda biti izvađena iz Dunava tokom avgusta meseca", rekao je Goran Vesić, ministar infrastruktire koji je nedavno posetio Prahovo.

Time će se svakako omogućiti bezbednija i efikasnija plovidba Dunavom . Inače još jedna potencijalna opasnost zbog koje ovaj posao treba što pre obaviti što su potopljene barže pod vodom sa municijom i granatama kao i ostalim eksplozivnim sredstvima, pa je stoga bilo potrebno da se svaki brod ponaosob proveri i ispita i granate demontiraju.

Za ove namene, vađenja brodova potpisan je ugovor o grantu u okviru investicija Zapadnog Balkana u vrednosti od 16. miliona evra, kako bi se definitivno došlo do istine koju tajnu krije "Dunavski vilenjak" operacija koja je predstavljala neuspešan pokušaj proboja oko 200 patrolnih čamaca, sanitetskih brodova i barži Nemačke Crnomorske flote Dunavom od Crnog mora do Beograda u septembru 1944. godine.

(Telegraf.rs/Milica R.)

Video: Duži radni vek za narednih 40 godina: U toku modernizacija HE Đerdap 1

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 12345

    7. avgust 2024 | 10:25

    Hoce li se reparirati,konzervirati i postati muzejski eksponati sto bi bilo logicno ili ce biti pretopljeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA