Dan rudara u Majdanpeku proslavljen uz ples kineskog lava i pečenog vola

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

To je posebna svetkovina čiji početak obeležavanja godinama unazad kreće jutarnjom rudarskom budilicom

Obeležavanje 6. avgusta, Dana rudara, veoma je važan datum i dan za sve rudare, ali i meštane rudarskih gradova. To je posebna svetkovina čiji početak obeležavanja godinama unazad kreće jutarnjom rudarskom budilicom, kojom rudarski orkestar ulicama Majdanpeka i Bora daje na značaju ovom važnom datumu.

Celodnevni program, praćen je bogatim sadržajima. Ove godine Kineske kolege koji su prihvatili ovu decenijsku tradiciju obeležavanja ovog datuma, osmislili su tako što je centralnom gradskom ulicom u Majdnapeku plesao kineski lav. U gradskom parku najmlađi Majdanpečani uživali su u performansu ,,Haos animatora,, kao i u slatkom štandu.

Gradski park u Majdanpeku pretvoren je ,,Park otvrenog srca,,. Svi žitelji koji ovaj dan uvek željno isčekuju, dobijali su besplatno majice, osveženje i hranu, dok su kostimirani animatori mališanima delili šećernu vunu i balone. Ova svetokovina upriličena je izložbom fotografija pod nazivom ,,Zmajevo gnezdo,, Milana Klčeska najviše nse uživalo uz degustaciju mesa npečenog vola koji j se samo za ovu priliku okretao na ražnju čitavog dana. Za popodnevnu i večernju zabavu Majdanpečana pobrinuo se di đžej i Tropiko bend svoji hitovima, a proslava Dana rudara završenaje veličanstvenim vatrometom.

,,Nismo očekivali ovako nešto. Smatrali smo da će još uvek sezona godišnjih odmora koja je u jeku malo premetiti sve što smo isplanirali i biti mnogo mnaje posetilaca ali ova borjka ove godine, premašila je sva

naša očekivanja", kaže Marijana Bogdanović iz Kompanije Zi Đin u Majdnapeku.

Slično je bilo i u Boru u kome je toko prepodneva na Borskom jezeru, u hotelu ,,Jezero,, u prisustvu visokih zvaničnika, brojnih poslovnih partenera i prijatelja Kompanije Zi Đin , upriličena tradicionalana dodela Šistekovih nagrada, najvećeg priznanja koje se dodeljuje pojedincima i institucijama za doprinos u razuvoju Kompanije između dva praznika.

Plejadi od 401 ,,Šistekovca,, koji su ovo priznanje dobijali godinama unazad, ove godine se pridružilo još 16 ,,veličanstvenih,, najboljih radnika Kompanije Zi Đin Cooper i Zi Đin Majning, među kojima su i dvojica rudara iz Majdanpečkog rudnika bakra, Dejan Rašković i Dragan Nikolić.

,,Radim na mestu inžinjera geologije u Rudniku bakra Majdanpek i za mene je ovo zaista velika čast i praznanje koje će mi mnogo značiti. Jer sam ga dobio u ime kolektiva za svoj dosadašnji rad pa je tim pre ova nagrada Inženjer Šistek za mene obavezujuća da i u narednom periodu dam svoj doprinos još više u rada Kompanije. To je ujedno za mene potvrda da sam dobro radio godinama unazad iako iskren da budem nisam očekavao da ću nagradu dobiti upravo ja, već neko od kolega rudarskih inžinjera vezanih za proizvodnju", rekao je ovogodišnji Šistekovac, Dejan Rašković iz Majdanpeka.

Valja pomenuti da je Šistekova nagrada, kao najveće priznanje koje svake godine dodeljuje bakarno rudarska Kompanija ustanovljena 1968. godine i ponela je ime inženjera Franjen Šisteka, prvog direktora nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Inače, između dva praznika u zasuženu penziju otišlo je 202 rudara iz Bora i Majdnapeka, a samo iz Majdanpečkog rudnika njih 60-oro. Budući da se za rudare kaže da rade na veoma teškim poslovima i da je

rudarski hleb ,,hleb sa sedam kora,, uz rudarski ,,Srećno,, penzioneri rudari ispraćeni su u zasluženu penziju, a njihovim kolegama mnogo uspeha u radu, srćan rad u narednim godinama i praznik poželeli smo

i mi iz redakcije Telegraf.rs.

(Telegraf.rs/M.R.)

Video: Prvi snimci sa mesta nesreće u rudniku kod Ljubovije: Velika tragedija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA