Prvi u Srbiji! Roditelji-negovatelji u ovom gradu dobijaće platu i radni staž

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Ovo su detalji

Na sednici održanoj u nedelju ujutro, Gradsko veće Sremske Mitrovice donelo je nekoliko odluka kojim su se počela ispunjavati predizbora obećanja novog gradonačelnika Branislava Nedimovića, datih u ime izborne liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“, piše mitrovica.info

Na skupštinsko odlučivanje uputiće se odluka o regulisanju statusa roditelja-negovatelja kojoj je cilj pružanje neophodne pomoći porodicama čija su deca u kategoriji lica sa posebnim potrebama. Pozitivna odluka skupštine grada značila bi da sva deca koja nisu uključena u sisteme socijalne zaštite zbog svojih fizičkih ili mentalnih stanja, čiji roditelji ne mogu da rade jer su vezani za kuću i brigu o njima 24 sata, imaju pravo na naknadu u vrednosti minimalne zarade i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Plan uključuje uvođenje finansijske podrške za roditelje koji ne mogu da rade zbog brige o svojoj deci. Oni će dobiti platu od grada, kao i penzijsko i invalidsko osiguranje, što će im omogućiti da nakon određenog vremena ostvare pravo na penziju.

Usvajanjem ove odluke, Sremska Mitrovica bi bila prvi grad u Srbiji u kom bi se ovako nešto usvojilo u praksi što je potvrdio i gradonačelnik Nedimović:

Ovo je prvi put u Srbiji da se ovakav jedan institut primenjuje, ovo je toliko ugrožena društvena grupa i mi moramo da vodimo računa o svakom pojedincu u Sremskoj Mitrovici. Sve je važno, i infrastruktura i privreda, ali kada dođe do ovakvih stvari, vi u stvari shvatite koliko morate da vodite računa o svakom pojedincu i pokušate makar na simboličan način da pružite podršku tim ljudima, a njima to znači sve.“

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    6. avgust 2024 | 09:33

    Drago mi je što se neko setio napaćenih majki i njihove dece. Imam sestrića od 32 godine sa Daunovim sindromom. Moja sestra, koja je na žalost pokojna od 2017.g je najviše osetila na svojoj koži šta znači imati dete koje ne može o sebi da se stara. Moraš biti psihički i fizički jak i sve izdržati.

  • Branka

    6. avgust 2024 | 09:47

    Svaka cast. Bar neko je pokrenuo roditelj negovatelj. Valjda ce i ostali krenuti tim stopama

  • Majka

    6. avgust 2024 | 09:41

    NAJBOLJA I PLEMENITA odluka. Uvek jedan od roditelja je "zaključan" ako pruza negu i stara se o detetu sa posebnim potrebama.Ako radi to za njega cine bake i deke koji su stari za to ili daje veci deo plate da to bude neko drugi sto nije resenje za dete.A zasto nekada rade? Jer za takvo dete treba lekova, pregleda, terapija koje se sve ne placaju od zdrastva i zato sto i sam roditelj treba zdrastveno osiguranje da bi mogao da bude zdrav za to dete.Zacarani krug koga ova odluka resava ali i rasterecuje drzavu od brige o ovoj deci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA