Sigurnosni pojas glavu čuva! Probali smo simulator čeonog sudara i prevrtanja vozila, a ovo su rezultati

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je akciju sa ciljem podizanja svesti o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa u putničkim automobilima na 63. Saboru trubača u Guči.

Oni su posetiocima Sabora omogućili da dožive i na svojoj koži iskuse šta se dešava prilikom čeonog sudara i prevrtanja automobila, a sve to na siguran način - kroz simulatore. Naime, kako je sigurnosni pojas najbolji oblik pasivne zaštite u automobilu i zaista može da sačuva život prilikom saobraćajne nesreće, važno je naglasiti značaj njegove upotrebe.

Miloš Miletić iz Agencije za bezbednost je ispričao za Telegraf detalje o akciji "Na putu do nule - vežite se".

- Pre svega želim da vam se zahvalim što ste prepoznali važnost jedne ovakve akcije. Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije danas kao i u ostalim danima festivala u Guči pripremila je za sve posetioce simulator čeonog sudara i simulator prevrtanja. Jedinstveni način gde će svi moći na potpuno bezbedan način da probaju, odnosno da iskuse šta zaista znači sigurnosni pojas kad je u pitanju saobraćajna nezgoda. Takođe za sve posetioce obezbedili smo i besplatno alkotestiranje, s obzirom da su nekorišćenje sigurnosnog pojasa kao i alkohol jedni od četiri osnovna faktora koji utiču na sam nastanak i na posledice saobraćajne nezgode. Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve vozače da pogotovo kad su u pitanju dani festivala, a i u ostalim danima, da ne koriste, ne konzumiraju alkohol dok voze, da koriste sigurnosni pojas, ne koriste mobilni telefon, kao i da poštuju sva ograničenja brzine koje su propisane zakonom na određenim delovima puta - rekao je Miletić.

Mi smo isprobali oba simulatora, što možete videti na snimku na početku teksta. Glavni utisak, ako je iko sumnjao, je da sigurnosni pojas zaista čuva glavu, ali treba naglasiti i njegovu pravilnu upotrebu, odnosno pojas je pravilno vezan ako prelazi preko najčvršćih delova tela - ramena i karličnog dela. Ono što smo primetili u simulatoru prevrtanja vozila je da pojas zaista drži sve na svom mestu ako je pravilno vezan i da je nemoguće ispasti dok se prevrćete, a kod čeonog sudara da prilikom udara, osim blage neprijatnosti, nikakvih drugih posledica.

Dobro je znati i da ako niste vezani silina udarca koju telo doživi pri brzini od 60 km/h ista je kao da ste pali sa petog sprata, zato budite odgovorni učesnik u saobraćaju jer tako štitite sebe, ali i one koje volite.

(Telegraf.rs)

Video: ABS organizovala niz edukativnih aktivnosti: Cilj podizanje svesti građana o bezbednosti saobraćaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA