Obuka izviđača u savlađivanju vodenih prepreka

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Starešine i vojnici prolaze obuku u upravljanju desantnim čamcima, izradi splavova od buradi, guma i drugih sredstava, kao i za izviđanje vodenih prepreka i objekata na njima

Pripadnici izviđačke čete Četvrte brigade kopnene vojske u rejonima van mirnodopske lokacije realizuju obuku za izvršavanje namenskih zadataka u letnjim uslovima.

Reč je o završnom segmentu ovog ciklusa obuke, tokom kojeg izviđači uvežbavaju savlađivanje vodenih prepreka formacijskim i improvizovanim plovnim sredstvima i rešavaju taktičke zadatke u različitim okruženjima, uz primenu mera maskiranja i prikriveno kretanje.

Starešine i vojnici prolaze obuku u upravljanju desantnim čamcima, izradi splavova od buradi, guma i drugih sredstava, kao i za izviđanje vodenih prepreka i objekata na njima.

Uvežbava se i upotreba savremenih sredstava i sistema za osmatranje, čijim su uvođenjem u upotrebu u velikoj meri unapređene sposobnosti za osmatranje, prikupljanje i obradu obaveštajnih podataka.

Obuka izviđača u savlađivanju vodenih prepreka Foto: Ministarstvo odbrane

Komandir izviđačkog voda ističe da su prethodne tri sedmice realizovali nekoliko značajnih tema, sa težištem na radu izviđačkih organa u pozadini neprijatelja.

- Pripadnici čete su prošli obuku u samostalnoj ishrani u prirodi, kao i u realizaciji različitih zadataka čiji je cilj prikupljanje obaveštajnih podataka u pozadini neprijatelja. Tokom druge nedelje, realizovana je obuka u plivanju, borenju i upotrebi noža, što je i preduslov za samostalno obavljanje svih zadataka, dok je treća nedelja prošla u znaku obučavanja za savlađivanje vodenih prepreka. Novi pripadnici izviđačke čete obučeni su za upotrebu formacijskih sredstava za savlađivanje vodenih prepreka, kao i improvizovanih sredstava koja se izrađuju od stvari koje se mogu naći u blizini rečnih objekata, kao što su burad, daske, gume i drugi materijali koji plutaju i mogu pomoći da se savlada neka vodena prepreka - kaže komandir voda i dodaje da je reč o veoma bitnim segmentima da bi se zadatak realizovao u svim vremenskim i borbenim uslovima.

Prema njegovim rečima, svaka faza obuke završena je vežbom manjeg obima, tokom kojih je provereno u kojoj meri su izviđači usvojili znanja i kako ih primenjuju u prirodi.

Obuka izviđača u savlađivanju vodenih prepreka Foto: Ministarstvo odbrane

Obuka predstavlja deo redovnih vežbovnih aktivnosti izviđačkih jedinica u letnjim uslovima, a izvodi se radi održavanja visokog nivoa osposobljenosti za realizaciju namenskih zadataka u dubini neprijateljevog rasporeda.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić u Berlinu na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA