Stojanović: Prvi srpski satelit snimaće i Sunce i Srbiju izdaleka

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Plan da se "Mozaik" lansira krajem 2025. ili početkom 2026. godine i zadrži u orbiti dve do tri godine

Naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan Stojanović izjavio je da će satelit "Mozaik", prvi koji se Srbija sprema da pošalje u orbitu, pored posmatranja Sunca u rendgenskom domenu, što je sa zemlje nemoguće, imati i malu kameru koja će snimati Srbiju izdaleka.

On je za list "Politika" rekao da ćemo na taj način dobijati snimke Srbije i bolje ovladati tom tehnologijom.

Prema njegovim rečima sekundarni cilj misije je učenje i savladavanje svih tehnika - od nabavke komponenti do samog lansiranja satelita u kosmos, kako bismo kasnije mogli da radimo i na izradi i slanju većih letelica.

Istoče da "Mozaik" pripada klasi malih satelita poznatih kao "KjubSat", dimenzija 10x10x10 centimetara, koji se kolokvijalno nazivaju i kockasti ili nanosateliti, jer se sastoje iz tri kockice, koje se mogu spojiti u jednu celinu.

- Mi ćemo spektometar za proučavanje Sunca kupiti gotov, ali neke delove ćemo praviti u Srbiji. Onda sve to treba da spojimo u jednu celinu i potvrdimo da je to spremno za temperature u svemiru. Moramo da prođemo sve moguće testove koji su propisani svetskim standardima. tek nakon toga moći ćemo da lansiramo satelit, uz pomoć neke od zemalja koje te usluge pružaju - rekao je Stojanović.

Dodaje da je plan da se "Mozaik" lansira krajem 2025. ili početkom 2026. godine i zadrži u orbiti dve do tri godine.

- Taj period je značajan jer hoćemo da posmatramo Sunce, a otprilike tada bi trebalo da dođe do njegove maksimalne aktivnosti u redovnom jedanaestogodišnjem ciklusu. Dakle, želimo da ispratimo taj maksimum i onu fazu posle, kada dolazi do opadanja, jer tada najviše rezultata može da se dobije. Ali ne zavisi sve od nas, već i od davaoca usluga - rekao je on.

Na projektu, započetom pre oko dve godine zajednički rade Astronomska opservatorija, Mašinski, Matematički i Elektrotehnički fakulteti iz Beograda, kao i Institut "Mihajlo Pupin".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Euklidove slike svemira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA