Slavimo Svete mučenike Trofima i Teofila: Kamenovani i bačeni u vatru, ali su i dalje verovali

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Pravoslavna crkva danas slavi svete mučenike Trofima, Teofila i njihove saputnike, heroje vere

Pravoslavna crkva danas slavi 16 mučenika, među kojima su sveti Trofim, Teofil i njihovi saputnici. Ovi hrabri vernici su podneli kamenovanje, struganje gvožđem i druge teške patnje zbog svoje odanosti veri Hristovoj. Posebno se izdvaja sveti Apolinarije, koji je propovedao na našim prostorima.

Mučenici Trofim i Teofil i trinaest drugih

Ovi mučenici su postradali u Likiji tokom vladavine cara Dioklecijana 308. godine. Odbili su da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima, zbog čega su podlegli teškim mukama: kamenovani su, strugani oštrim gvožđem, prebili su im kolena i na kraju, izmučene i gotovo mrtve, bacili ih u vatru. Prema verovanju čudo je što nisu izgoreli na lomači. Nakon što je vatra ugašena, mučitelji su ih mačem pogubili.

Sveštenomučenik Apolinarije

Apolinarije, učenik apostola Petra iz Antiohije, bio je posvećen propovedanju vere. Sveti Petar ga je imenovao za episkopa u Raveni, Italija. Apolinarije je, prema predanju, iscelio sina vojnika Irineja od slepila, što je dovelo do obraćenja cele porodice. Veruje se i da je iscelio ženu vojnog načelnika ravenskog, čime je i njegovu porodicu preobratio. Živeo je u tom domu dvanaest godina, šireći hrišćanstvo i krštavajući neverne. Zbog svoje vere bio je mučen više puta, a kasnije je bio protiran u Ilirik (Balkan).

Tokom putovanja, njegova lađa je potonula, ali se Apolinarije sa nekoliko pratilaca spasio. Nastavio je da propoveda po Balkanu sve dok nije bio proteran nazad u Italiju. Car Vespazijan se bojao da ubije Apolinarija zbog straha od božanske odmazde, ali su ga neznabošci, mimo carske naredbe, ubili noževima. Njegove mošti počivaju u crkvi posvećenoj njemu u Raveni.

Molitva

Mučenici Tvoji, Gospode, u svom stradanju primili su nepropadljivi venac od Tebe, Boga našega, jer su kroz Tvoju pomoć pobedili mučitelje i srušili drskost demona: Njihovim molitvama spasi naše duše. Amin.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA