U Guči održano takmičenje za najboljeg zdravičara i najlepšu narodnu nošnju: Ovako su izgledali

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U konkurenciji mladih zdravičara takmičilo se njih sedam

Prvo takmičenje u okviru ovogodišnjeg 63. Dragačevskog sabora trubača u Guči, takmičenje za najboljeg zdravičara i najlepšu narodnu nošnju, održano je na pozornici Kulturnog centra u tom mestu.

Član žirija i etnolog Snežana Ašanin rekla je da je ove godine u takmičenju zdravičara uvedena još jedna kategorija.

"Pored tradicionalne i saborske, od ove godine smo uveli i najboljeg mladog zdravičara. Želimo da ovaj element nematerijalnog kulturnog nasleđa sačuvamo i otrgnemo od zaborava i da podstaknemo mladu decu koja će krenuti stopama svojih očeva i dedova i tako početi da pričaju o zdravici”, rekla je ona.

U konkurenciji mladih zdravičara takmičilo se njih sedam, dok se u kategoriji tradicionalne zdravice takmičilo takođe sedam, a u kategoriji tradicionalne šest zdravičara, a dodeljene su tri nagrade kako bi se mladi podstakli da nastave da se bave tim segmentom narodne tradicije.

Nagrade su dobili petnaestogodišnja Đurđina Petronijević i četrnaestogodišnji Luka Đačić oboje iz Beograda kao i Jovan Novaković, učesnik OŠ „Ratko Mitrović” iz Čačka.

U kategoriji tradicionalnih zdravičara, pobedio je Ljubomir Ognjanović iz Rače, dok je saborsku zdravicu najbolje kazivao prošlogodišnji pobednik, Miroslav Đurović iz Vrnjačke Banje.

Ašanin je rekla da je za najlepšu nošnju izabrana nošnja sa Kosova i Metohije, koju je nosila dovojka iz KUD "Abrašević" iz Guče, Teodora Rakićević.

"Nošnja je sjajna, očuvana i iz stare je kolekcije. Dobro je ukrašena, okićena sa dobrim bojama i ukrasima i to je ono što je preovaladalo kod nas", rekla je Ašanin.

Kada je reč o muškim nošnjama, kako je navela, bez konkurencije je bio Željko Utvar iz Beograda.

"On je veliki kolekcionar, dobar ponavalac narodne nošnje tako je on osvojio pobedu”, rekla je Ašanin i istakla da se u muškoj konkurenciji takmičio još jedan učesnik,Vidosav Vrbovac.

U izboru najlepše narodne nošnje učestvovala su kulturno umetnička društva i kolekcionari.

(Kraj) gzs/sku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Drastično smanjene rezerve krvi: Institut za transfuziju pozvao građane da daju krv

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA