Trogodišnjaku ugradili stent, dečak se žalio majci na bolove u grudima! Podvig srpskih lekara

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Nakon niza pregleda lekari na Institutu za majku i dete trogodišnjaku otkrili retku anomaliju na srcu

Dečaku starom tri godine, na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu ugrađen je stent, saznaje Telegraf.rs.

Naime, kako saznajemo, dečak se žalio majci na bolove u grudima, nakon čega mu je urađena kompletna dijagnostika, ultrazvuk srca, CT, nakon čega su lekari na Institutu detetu otkrili veoma retku anomaliju.

Prof.dr Vladislav Vukomanović, direktor Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" potvrdio je za Telegraf.rs da se sve to dogodilo pre nekoliko dana i da je dečak sada dobro.

- U pitanju je anomalija desne koronarne arterije, desne srčane arterije koja je bila debela kao mali prst, a normalno je dva milimetra i koja se ulivala abnormalno u levu pretkomoru. Zahvat je bio dosta težak, dete je imalo određene vrste aritmije, bilo je problema prilikom ulaska u fistulu, svaki ulazak je bio praćen padom krvnog pritiska, ali na kraju smo uspeli da uređaj stavimo na mesto i tako je potpuno zatvorena fistula. Kontrolnom angiografijom, davanjem kontrasta u aortu, više se ta fistula nije praznila u levu pretkomoru, ostala je normalna koronarna arterija - objašnjava profesor Vukomanović za Telegraf.rs.

Dete, dečak, respirator, korona, bolnica, dečja operacija, hirurgija, anestezija Foto: Shutterstock

EKG promene koje je dete imalo pre intervencije su se normalizovale nakon zahvata, objašnjava lekar, i otkriva da se dečak sada oseća sjajno.

- Bio sam na jednom službenom putu, dan posle te intervencije i vratio sam se istog dana. Uveče sam otišao na Institut u 10 sati. Dečak se igrao i trčkarao ispred Instituta, bio je sa majkom. Pitao sam je kako ste dozvolili da trči ovako, on je išao ka meni, zadirkivao me. Zabeležio sam taj momenat. Pokazali smo našim kolegama u inostranstvu koji su rekli odlično urađen posao, ali neverovatna je sreća videti to dete kako trčakra ispred bolnice. On je sada sjajno - kaže profesor Vukomanović.

Sve o lečenju dece, bolestima sa kojima se suočavaju naši mališani, ali i simptomima koje roditelji treba da uoče, možete pogledati u emisiji Zdravo sa Ivanom, koja se emituje ponedeljkom od 19 časova na kanalima portala Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Organizam šalje signale pred infarkt, lekar upozorava na šta obratiti pažnju tokom letnjih meseci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA