Đukić Dejanović u poseti Letnjoj školi programiranja u Sremskoj Mitrovici

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost partnerima Ministarstva na ovom projektu

Ministarska prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović posetila je danas učenike i učenice koji pohađaju Letnju školu programiranja u Sremskoj Mitrovici koja se održava treću godinu za redom i okuplja talentovane i motivisane učenike i učenice koji su završili više razrede osnovne škole.

Đukić Dejanović je Letnju školu programiranja obišla zajedno sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupom Berišem i direktorem za veštačku inteligenciju Fondacije Petlja Nebojšom Vasiljevićem.

Nakon obilaska nastave i razgovora sa učenicima i učenicama Đukić Dejanović je rekla da je veoma važno što su učenici dobili priliku da i na ovaj način unapređuju znanje iz oblasti programiranja i informacionih tehnologija, saopštilo je Ministarstvo.

"Ministarstvo prosvete radi na podizanju digitalnih kompetencija učenika od najranijeg uzrasta i na obezbeđivanju kvalitetnih uslova za rad i učenje. Učenici već od prvog razreda imaju predmet Digitalni svet, na kome razvijaju algoritamski način razmišljanja i uče kako da bezbedno i funkcionalno koriste informacione tehnologije, a Informatika i računarstvo su obavezan predmet za učenike od 5. do 8. razreda", naglasila je ministarka.

Đukić Dejanović je izrazila zahvalnost partnerima Ministarstva na ovom projektu, organizaciji UNDP i Fondaciji Petlja, za koje je rekla da su prepoznali potrebe učenika i važnost njihovog usavršavanja

Za učešće u Letnjoj školi programiranja, koja se organizuje u dve smene, ove godine se prijavilo više od 300 devojčica i dečaka, iz 70 opština, što je najveći broj do sada.

Takođe, primetan je porast interesovanja devojčica iz godine u godinu, naveli su iz Ministarstva.

Stalni predstavnik UNDP-a Jakup Beriš istakao je da je veoma važno da svi učenici i učenice imaju jednak pristup kvalitetnom obrazovanju.

"Veštine programiranja su izuzetno važne kao priprema za poslove budućnosti, bez obzira na budući izbor profesije. Zbog toga smo, zajedno sa partnerima iz Ministarstva prosvete i iz Fondacije Petlja, pripremili besplatne materijale za učenje, i organizujemo škole programiranja, letnje i zimske kampove za decu gde mogu da steknu nova znanja i veštine", rekao je Beriš.

On je istakao da mu je drago što je povećano interesovanje za ove škole, a posebno među devojčicama i dodao da će UNDP nastaviti da podržava sve programe čiji je cilj jačanje digitalnih veština, naročito za mlade generacije.

Direktor za veštačku inteligenciju u Fondaciji Petlja Nebojša Vasiljević rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što treću godinu za redom organizuju Letnju školu programiranja za starije osnovce.

"Ovakve škole ne samo da podržavaju motivisane učenike u učenju programiranja, već su i divna prilika za upoznavanje i druženje. Kroz tri godine organizacije Letnje škole programiranja naš tim je prilagođavao program interesovanju učenika, a metodika nastave je usavršavana na osnovu iskustva predavača i stručnog saradnika – psihologa", istakao je Vasiljević.

Vasiljević naglašava da polaznici i njihovi roditelji pozitivno ocenjuju predavače, ozbiljan pristup učenju, vreme za relaksiranije aktivnosti poput kvizova znanja, sportskih turnira i izleta, komunikaciju sa organizatorima i motivaciju dece za dalji rad po povratku sa Letnje škole programiranja.

"Zahvaljujemo Mitrovačkoj gimnaziji što nam je drugi put otvorila svoja vrata, Domu učenika srednjih škola u Sremskoj Mitrovici na lepoj saradnji, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvu prosvete na podršci u realizaciji aktivnosti", rekao je Vasiljević.

Tokom jednonedeljnog programa, polaznici škole imaju priliku da prošire svoja znanja iz programiranja, i da se upoznaju i razgovaraju sa stručnjacima iz IT industrije.

Pored toga, uživaju u slobodnim aktivnostima poput izleta, sportskih aktivnosti i društvenih igara.

Takođe, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu pomogao je učenicima i učenicama da saznaju više o rizicima i izazovima u digitalnom svetu.

Letnju školu programiranja realizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Fondacija Petlja, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i uz podršku Vlade Republike Srbije, u okviru projekta "Izgradnja ključnih računarskih komptencija – ka radnoj snazi budućnosti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đaci Prve kragujevačke gimnazije osmislili pametnu podlogu za učenje moravca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. avgust 2024 | 14:45

    Како она зна где је❓

  • Stefan

    2. avgust 2024 | 14:38

    Ima li mlađi u SNS u penzioner ministar pa moramo propasti

  • Tupe

    2. avgust 2024 | 14:35

    Uživaj u penziji verujem da je velika prepusti to mlađim i stručnim nije sve u parama 🥸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA