Vučitrnci proslavili gradsku slavu u crkvi Svetog Ilije: Nekada ih bile hiljade, sada nema nikog

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nekada se slavilo noćima i danima, a crkvena zvona umesto poziva vernicima da pristupe hramu označavala kraj opštenarodnog veselja

U crkvi Svetog Ilije u Vučitrnu u prisustvu oko dve stotine raseljenih i prognanih meštana danas je služena sveta arhijerejska liturgija na kojoj je iguman Manastira Sveti Arhangeli arhimandrit Mihailo, u besedi rekao da je "srpskom narodu potrebno pored svih stradanja još kazni kako bi se opasuljili i vratili Bogu".

- Pokajte se, pomolite se Bogu, idite u hram kako nas ne bi snašle još veće nevolje - kazao je on i dodao da srpski narod uprkos stardanju "nikako da se pokaje i vrati Bogu".

Pristigli Vučitrnci iskoristili su priliku da se prisete vremena kada se o Svetom Iliji u njegovoj svetinji u Vučitrnu okupljalo po nekoliko hiljada Srba, slavilo noćima i danima i kada su crkvena zvona umesto poziva vernicima da pristupe hramu označavala kraj opštenarodnog veselja.

- Sve do 1999. godine a evo makar to bilo simbolično i danas praznici Cveti i Sveti Ilija su bili dani rezervisani za opštenarodono veselje, za svadbe i krštenja, za okupljanje Srba sa celog Kosova i Metohije, dani kada je Vučitrn postajao "velegrad" pun života, radosti i veselja - reče on naglašavajući da je od nekoliko hiljada Srba iz gradskog dela Vučitrna danas na Kosmetu opstalo i to isključivo u severnom delu Kosovske Mitrovice pet -šest porodica.

Morali su juna meseca 1999. godine spasavati žive glave jer svako ko je ostao u gradu na Sitnici platio je glavom odlučnost da ostane u svom domu.

- O tome svedoče desetine ubijenih i kidnapovanih, porušeno groblje, spaljene kuće i crkva Svetog Ilije - izgovori Jelica Perović, zaleći što danas na Svetog Iliju ne može posetiti rodnu kuću kao ni kuću u kojoj je izrodila šestoro dece.

Upalila je sveću na groblju kao i svi ostali Vučitrnci i pomoliti se Svetom Iliji Gromovniku da im da snage da istraju u želji da se kad tad vrate na svoje pošto u urbanom delu grada ima još desetine placeva u vlasništvu Srba.

Na stotinak metara od crkve je zgarište porodične kuće Mihajilovića čiji jedan od naslednika Dragutin živi u Kosovskoj Mitrovici odlučan, kako reče, makar bio jedan jedini koji će svoj životni vek skončati u rodnom Vučitrnu.

- Jeste da se u Vučitrnu srpska reč čuje samo o Cvetima i Svetom Iliji, ali nas to ne sme odvratiti od želje i odlučnosti da se jednog dana vratimo i nastavimo da živimo u gradu poznatijem po Vojinovića mostu i Hramu Svetog Ilije - poruči on.

Na Svetu arhijerejsku liturgiju i proslavu gradske slave Vučitrna, grada u kome više nema Srba, u kome povremeno boravi paroh vučitrnski Žarko Mitrović, raseljeni i prognani su stigli organizovano i samoinicijativno.

Hram Svetog Ilije koji je u Martovskom pogromu do temelja spaljen i na kome se trenutno izvode restauratorski radovi 24 časa čuvaju pripadnici policije tzv. Kosova.

(Telegraf.rs/N.Zejak)

Video: Na kući porodice Đurković kod Vučitrna grafiti "UČK" i ime teroriste Fatona Hajrizija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA