Ovo je prava Srbija i naša tradicija koja se čuva i voli: Zagrmele trube kroz Guču, počeo 63. sabor

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen

Dragačevska varošica od danas, pa do nedelje definitivno će biti najveselije mesto u regionu. Intoniranjem himne i podizanjem saborske zastave počeo je 63. Sabor trubača u Guči. Ljubitelji zvuka limenih instrumenta već su stigli u prestonicu trube i na samom početku napravili žurku za pamćenje. Ono po čemu je ovogodišnji Sabor poseban, jeste činjenica da je prvi put u istoriji domaćin jedan trubač, ali ne bilo koji već proslavljeni majstor trube, veliki Dejan Petrović.

- Ovo je za mene velika čast, mnogo sam emotivan na današnji dan. Sećam se svojih početaka ovde, svog pokojnog oca, za kog znam da bi bio ponosan što danas ovde stojim na ovom mestu. Današnji dan, Sveti Ilija, već sedam godina je za mene i drugi rođendan, jer sam imao saobraćajnu nesreću. Stoga, su sve te emocije danas pomešane i ovo je veliki dan za mene u svakom smislu te reči. Želim da odavde iz Guče, iz male Srbije, pošaljemo poruku tradicije, ljubavi, značaja porodice, vere i svih pravih životnih vrednosti, za razliku od nekih svetskih metropola koje slave satanizam. Proglašavam ovaj Sabor trubača otvorenim, rekao je na otvaranju Dejan Petrović.

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, a za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za srpski narod. Koliko je ljudi vole i poštuju i nakon duže od pola veka vole pokazuje puna dragačevska varošica na samom otvaranju.

- Mi Dragačevci vreme merimo od Sabora do Sabora, ova četiri dana u godini su za nas najvažnija. Guča je uvek bila i ostala dom trubača i dom gde se neguje srpska duša i tradicija. Svim našim gostima koji su došli iz svih krajeva sveta, želim nezaboravne dane i da samo lepe uspomene ponesu iz Dragačeva. Ovaj Sabor je poseban jer će svoj koncert održati osam majstora trube, što će biti pravi spekatakl, a i naravno po tome što je prvi put domaćin upravo jedan majstor trube. Uživajte u naredna tri dana i Bože zdravlja vidimo se na istom mestu i sledeće godine, rekao je za RINU predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Očekuje se da ovogodišnji Sabor trubača u Guči koji će trajati do 4. avgusta, obori sve rekorde posećenosti i da će dragačevsku varošicu tokom narednih saborskih dana posetiti preko 100.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je najveselije mesto na Balkanu: Gori Guča ovog avgusta, trubači izašli na megdan pre takmičenja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA