Najčešći razlozi utapanja: Dovoljan je samo trenutak da se i najiskusniji nađu u problemu!

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Apel građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju i o svojim plivačkim mogućnostima

Srbiju su u prethodnom periodu potresle vesti da je nekoliko osoba izgubilo život usled utapanja, pa se i na društvenim mrežama pokrenulo pitanje kako je to moguće na kupalištima koja su barem naizgled bezbedna.

Jedna takva polemika rasplamsala se na Reditu, a pokrenuta je od strane korisnika koji za sebe tvrde da imaju mnogo iskustva ne samo oko plivanja, već i oko ronjenja. Tako je prvo pitanje postavljeno za najpopularnije kupalište u Beogradu - Adu Ciganliju.

Oni koji kažu da imaju iskustva u ronjenju na toj lokaciji, tvrde da nije ekstremno duboko, da ima trave, ali da ona nije preterano jaka, te da nisu primetili previše riba koje bi, po njihovom mišljenju, mogle da povuku plivače.

Mnogi su bili mišljenja da su najčešći razlozi utapanja manjak iskustva, panika, zdravstveno stanje osobe, ali i ukoliko je neko konzumirao alkohol neposredno pre ulaska u vodu.

Ipak, ima onih koji su napomenuli da je rizik mnogo veći jer je dovoljno i da osoba zbog visoke temperature na tren izgubi svest, a da se u tom momentu zadesi ispod površine jer se odmah naguta vode. Kako kažu, tada čovek može da se udavi i na samo maloj udaljenosti od površine.

Svojevremeno je govoreći upravo na tu temu instruktor ronjenja Žandarmerije Dejan Đurović, napomenuo da su uzroci različiti, ali da je prvenstveno reč o lošim tehnikama plivanja.

- Onda govorimo o lošem zdravstvenom stanju kupača. Sledeća stvar je alkoholisano stanje, a posle toga već dolaze neke situacije - prejedanje, nebriga o svojoj deci i već stvari koje su mimo naših mogućnosti da saznamo zbog čega se neko utopio - rekao je Đurović.

Napomenuo je da ronioci Žandarmerije najveći broj intervencija imaju na neuređenim kupalištima ili na kupalištima otvorenog tipa, ali da su se ljudi tamo kupali kada nema spasilaca.

- I to je još jedan od velikih problema u Srbiji i ovde, pošto postoje dosta kupališta na otvorenim vodama koji nemaju uređenu spasilačku službu, niti uređeno priobalje za kupanje - istakao je Đurović.

Uputio je apel građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju i o svojim plivačkim mogućnostima.

- Druga stvar je da povedu računa dosta o svojoj deci, pogotovo ako imaju manje od 12 godina, da decu ne puštaju samu u vodu, nego moraju biti pored njih. A onda one ostale stvari kao što je alkoholisano stanje, da ne bi smeli u alkoholisanom stanju da ulaze u vodu. Pogotovo ove visoke temperature, sami znamo da taj alkohol nekoliko puta se pojačava na ovim temperaturama u našem organizmu. Takav subjektivni osećaj se stvara, tako da je to jako rizično, ulaziti u alkoholisanom stanju u vodu - napomenuo je Đurović.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić: Kina spremna da preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA