Za organizam najbolje aktivnosti na otvorenom: Ako uočite ove simptome odmah prekinite sa vežbanjem

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Peruničić: Za organizam su najbolje aktivnosti koje se sprovode na otvorenom

Fizioterapeut Goran Peruničić izjavio je danas da su za zdravlje čoveka najbolje fizičke aktivnosti koje se sprovode na otvorenom, istakavši da je u ranim jutarnjim satima šetnja pored mora dobra za disajne organe i kardiovaskularni sistem.

On je za Tanjug rekao da je svaki način vežbanja, čak i tokom leta, dobar za organizam, zdravlje i raspoloženje, i dodao da je pored fizičke aktivnosti jako bitan unos tečnosti u organizam.

"Kada se pojavi žeđ mi smo dehidrirani i organizam oseća potrebu za unosom tečnosti. To ne mora da bude samo voda, može i limunada ili napitak od nane koji osvežava. Tokom toplih dana dolazi do širenja krvnih sudova, može doći do pada pritiska, šećera", objasnio je fizioterapeut.

Peruničić dodaje da tokom vežbanja mogu da se pojave simptomi koji ukazuju da sa vežbanjem treba da se prekine i da se odmori, kao što je osećaj malaksalosti, vrtoglavice, dehidratacije, ubrzan rad srca, u tim trenucima.

Kako je naveo, bitna je priprema organizma pre ulaska u vodu, napomenuvši da ne treba naglo i brzo ulaziti u vodu zato što je neophodno prilagoditi telo temperaturnim razlikama jer temperatura vode i tela nisu iste.

Benefiti mora su ogromni za organizam, rekao je Peruničić i istakao da je u jutarnnjim satima šetnja pored mora jako dobra jer je koncentracija joda tada jako prisutna, što je dobro za disajne organe, kao i da se tom šetnjom poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i jača srce.

"Preporučujem da, ako je neko na moru, da malo prošeta, da se relaksira, da gleda u more, da se opusti. Gledanje u more je relaksacija za organizam i prekid stanja, smanjuje stres", poručio je Peruničić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bogdan prognozirao pobedinka Lige šampiona : Zbog fizioterapeuta Kingsa počeo da prati jedan tim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA