Agencija za bezbednost: Apelujemo na posetioce Sabora u Guči da ne sedaju za volan pod uticajem alkohola

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Stamatović je dodao da će Agencija za bezbednost saobraćaja biti prisutna u Guči tokom sva tri dana trajanja Sabora trubača

Dan pred početak 63. po redu Dragačevskog sabora trubača, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizovali su u Guči aktivnosti koje imaju za cilj promociju bezbednog ponašanja u saobraćaju.

"Iskoristićemo priliku ovde u Guči da apelujemo na građane, posetioce Sabora, na važnost poštovanja saobraćajnih propisa ali i na rizike koje nosi vožnja pod dejstvom alkohola. Apelujemo na sve koji konzumiraju alkohol da ne upravljaju motornim vozilom, jer alkohol izaziva niz štetnih posledica po vozača. Smanjuje njegove vozačke sposobnosti, vreme reakcije i rasuđivanja. Upravo to jeste rizik u saobraćaju i zbog čega saobraćajni propisi govore o tome kolika je dozvoljena količina alkohola u organizmu kad se govori o upravljanju motornim vozilima”, rekao je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović.

Stamatović je dodao da će Agencija za bezbednost saobraćaja biti prisutna u Guči tokom sva tri dana trajanja Sabora trubača, gde će direktno razgovarati sa građanima koji će imati priliku da probaju simulatore upotrebe sigurnosnog pojasa, koji u kontrolisanim uslovima simuliraju prednosti upotrebe sigurnosnog pojasa prilikom sabraćajne nezgode.

"Tek nakon upotrebe simulatora građani shvate kako sigurnosni pojas štiti. To nam i jeste cilj, da se svi u saobraćaju vezuju, kako na prednjoj tako i na zadnjoj klupi. Da vezivanje sigurnosnog pojasa bude 100 odsto. Tek kada to uspemo imaćemo značajno manje posledica u saobraćajnim nezgodama i značajno ćemo smanjiti broj smrtno stradalih. Naša procena je da bi godišnje oko 100 ljudi manje izgubilo život da su u trenutku nezgode imali vezan pojas”, kazao je Stamatović.

Načelnik Saobraćajne policije u Čačku, Radoslav Bošković rekao je da će policija, kao i prethodnih godina, tokom trajanja Sabora, pružati pomoć učesnicima u saobraćaju ali i sankcionisati one koji načine saobraćajne prekšaje.

"Apelujemo na sve posetioce Sabora da se uzdrže od konzumiranja alkohola, da dođu da se provedu i da ukoliko konzumiraju alkohol koriste neku drugu vrstu prevoza, a ne da se voze sami. Apelujemo i na pravilno korišćenje pojasa, jer ono u znatnoj meri smanjuje posledice u saobraćajnim nezgodama", rekao je Bošković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Motocikl se od siline udara obrnuo naopačke: Žestok udes kod skretanja za Lučane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA