Kampanja „Vozi odmoran” Agencije za bezbednost saobraćaja na Eko pumpi u Čačku

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Umor je glavni uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda u toku letnjih meseci

Budući da je u jeku sezona odmora i da je zbog toga više vozila na putevima, Agencija za bezgednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova podsećaju vozače da na put kreću pripremljeni i da je jedino tehnički ispravan automobil spreman za vožnju.

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP-om - Upravom saobraćajne policije organizovala je danas promotivne aktivnosti u okviru kampanje „Vozi odmoran” na Eko pumpi u Čačku.

Branko Stamatović, v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja apelovao je na građane ali i sve učesnike u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije, budući da je u jeku sezona godišnjih odmora i da je saobraćaj pojačan, da na put kreću pripremljeni.

„Posebno apelujemo na građane koji su kreću na duga putovanja da se za njih pripreme, da pripreme svoje automobile, bar sedam dana pre puta da provere njegovu tehničku ispravnost i ukoliko ustanove neki kvar da imaju vremena da ga isprave. Jedino tehnički ispravan automobil jeste spreman za put”, rekao je za Tanjug Stamatović.

On kaže da je potrebno pre polaska na put dobro isplanirati svoje putovanje, isplanirati mesta na kojima će se na svaka dva sata praviti pauzu od minimum 15 minuta i da se informišu o stanju na putevima kao i zadržavanjima na graničnim prelazima ukoliko putu van granica naše zemlje.

"Umor je glavni uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda u toku letnjih meseci. Zato posebno skrećemo pažnju na to da je jedini lek za umor - odmor. Pozivamo sve koji planiraju duga putovanja da ne pokušavaju da ukradu taj jedan dan, da ne kreću na put odmah nakon posla i noću da voze, već da se dobro naspavaju i da odmorni, zdravi i naspavani kreću na put. Odmor počinje onoga trenutka kada sednu u automobil, a ne kada stignu na destinaciju", istakao je Stamatović.

Stamatović je dodao da ovakve akcije kojima se skreće pažnja učesnika u saobraćaju na probleme do kojih može doći kao i edukacija samih učesnika, kako vozača tako i putnika itekako daje rezultate što pokazuje i statistika.

"Rezultati postoje kada pogledamo duži niz godina. U odnosu na 2011. godinu, tada je 731 osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama u

Republici Srbiji, a imali smo oko 1,8 miliona registrovanih vozila. U 2023. godini smo imali 2,8 miliona registrovanih vozila, dakle milion više na ulicama Srbije, a imali smo 501 izgubljen život. Dok gubimo i jedan život u saobraćajnim nezgodama nećemo stati sa aktivnostima. Prevencija je nešto čime ćemo se najviše boriti sa stradanjem u saobraćaju”, zaključio je Stamatović.

Načelnik saobraćajne policije u Čačku, Radoslav Bošković apelovao je na vozače da naput kreću odmorni, da prave česte pauze jer je, kako kaže, zbog umora i dalje vozači najviše greše tokom vožnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ibar presušio na nekoliko mesta, službe i meštani u akciji spasavanja ribe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA