Upozorenje poverenice upućeno javnosti u Srbiji

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Janković izražava zabrinutost zbog sve više pojedinačnih incidenata kojima svedočimo u proteklom periodu

Govor mržnje, uvrede i pretnje kojima se targetiraju pojedinci i ugrožava njihova bezbednost, bilo da se to odnosi na novinarku Tamaru Skrozu ili premijera Miloša Vučevića, napadi potencijalno motivisani nacionalnom i verskom mržnjom, kao i neprimereni i ponižavajući komentari koji iz dana u dan postaju oštriji i brutalniji na društvenim mrežama i u medijima, za najoštriju su osudu. Poslednji primeri nedozvoljenog ponašanja mogu dovesti do nesagledivih posledica. To, verujem, niko u Srbiji ne želi, ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković izražava zabrinutost zbog sve više pojedinačnih incidenata kojima svedočimo u proteklom periodu jer se oni mogu odraziti na sve društvene odnose i doprineti produbljivanju podela, vodeći ka štetnim tenzijama i generisanju raznih vidova nasilja.

U našem društvu atmosfera netrpeljivosti već dugo traje, na šta je institucija Poverenika više puta upozoravala. Svaki verbalni i/li fizički napad na drugog po bilo kom osnovu, apsolutno je nedopustiv i mora biti javno osuđen i procesuiran. Vređanje neistomišljenika, iznošenje neosnovanih interpretacija i optužbi, nerazumevanje i nedostatak argumentovane rasprave odražava se na sve građane i građanke Republike Srbije, bez obzira na njihova politička, verska ubeđenja ili druga stvarna ili pretpostavljena lična svojstva. Ukoliko se ne reaguje na neprimerenu retoriku i nasilje, javni prostor biće ispunjen uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje za mnoge pojedince i čitave grupe ljudi, dodaje poverenica.

Ustav i zakoni garantuju da svi građani i građanke naše države imaju jednaka prava, a jednakost pred zakonom i nediskriminacija osnovno je načelo demokratskih društava i civilizacijska vrednost koja se mora čuvati. Uostalom, nepravda i „selektivna“ pravda ugrožavaju sva ljudska bića, a sve ono što se pojavi u javnom prostoru mora imati i posebnu težinu jer je rečima i slikama lako podstaći ljudske strahove, stereotipe ili odnegovati predrasude, i u najgorem ohrabriti da se ugroze nečija prava, pa i bezbednost, poziva ili želi bilo čija smrt, zaključuje poverenica.

(Telegraf.rs)

Video: "Devedeset odsto njih nema vlasništvo nad zemljom": Brankica Janković ZA o položaju žena sa sela:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • idi begaj

    1. avgust 2024 | 16:44

    samo nam još ova mustra fali da se havi pa da opravda svoju apanažu

  • Duka Srbin Tenja

    1. avgust 2024 | 17:27

    Samo ne znam kome se obracas i koga štitiss.

  • M. Jer...

    1. avgust 2024 | 17:12

    Dugo sam čekala da se gospođa Brankica oglasi, iznenadilo me je njeno ćutanje. Dobro je rekla, ja poštujem njeno mišljenje, stavove, ali sada je jako dugo ćutala. Ipak, dobro se oglasila. Situacija u društvu je jako opasna, na društvenim mrežama je jeziva. Tolerancija na nasilje ne sme biti veća od 0.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA