U Institutu "Dedinje" posle 30 godina ponovo presađeno srce: Dobio ga muškarac (34)

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Lekari iz ovog Instituta obučavali su se za transplantaciju srca u velikoj klinici u Mađarskoj, rekao je Bojić

Direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić rekao je da je posle punih 30 godina, od tada velikog pionirskog poduhvata u "Dedinju" opet presađeno srce i da ga je dobio muškarac star 34 godine, koji se oseća dobro.

"Srce je od pet godina starijeg davaoca iz Novog Sada, čija je porodica pristankom da se uzmu njegovi organi promenila sudbinu šestro ljudi, ovog momka koji je dobio srce, i pacijenata kojima je u UKC Srbija presađena jetra i rožnjače, a u UKC Vojvodina bubrezi", rekao je Bojić.

On je za "Novosti" potvrdio da je mladić kome je presađeno srce dobro.

"Probudio se, ekstubiran je. Komunikativan. Oko njega je čitav tim lekara. Prate se svi parametri. Dao nam je dozvolu da možemo da objavimo njegovu fotografiju. Ne da bismo se on i mi eksponirali, nego zato da ovo bude novi zamajac za program transplantacija u Srbiji, čijim obimom zbog manjka donora, ne možemo biti zadovoljni. Roditelji ovog pacijenta su ranije dolazili kod nas da se raspituju, posavetuju. Hteli su da idu u Belorusiju. Samo da njihov sin dobije srce", objašnjava Bojić.

Lekari iz ovog Instituta obučavali su se za transplantaciju srca u velikoj klinici u Mađarskoj, rekao je Bojić, gde se godišnje presadi stotine srca, a tamošnje lekare su učili kako se ugrađuje totalno veštačko srce, što je zahvat kojim se kupuje vreme, ali kako kaže Bojić "zlatni most do transplantacije", a Dedinje je po njemu lider.

"Kada sam dobio poziv Ministarstva zdravlja i čuo pitanje da li ste spremni da uradite transplantaciju, imamo donora, mogao sam da kažem samo kao zapete puške", rekao je on.

Bojić je podsetio da je i 1995. godine kada je presađeno srce, donor bio iz Novog Sada i da je tada ceo tim funkcionisao besprekorno, od kardiologa, kardiohirurga, imunologa.

"Nije u utorak urađena samo prva transplantacija srca posle 30 godina u Dedinju, nego je pri tom zahvatu prvi put na Balkanu primenjena nova transmediks mašina koja omogućava da srce, kada se uzme od donora, šest sati bude u optimalnim uslovima. Ona čuva srce. U toj mašini ono kao da je u ljudskom telu, kuca do ugradnje u primaoca organa. To je razlika u odnosu na uobičajeno stavljanje organa na led. Jedino Dedinje ima tu tehnologiju u Jugoistočnoj Evropi, koja omogućava potpuno siguran put organa za transplantaciju", objašnjava Bojić.

U ekipi lekara koji su radili transplantaciju srca na Dedinju bili su profesori Saša Borović, Petar Vuković, Dragana Unić Stojanović, doktori Dragana Košević, Ljuba Đoković.

On je dodao da se nada da je ovo prva u nizu transplantacija srca u Dedinju.

"Ministarstvo zdravlja i ministra Zlatibor Lončar daju sve da program transplantacije kod nas konačno krene punim tempom. Ne smemo zaboraviti da donorsko srce čeka više od 50 ljudi, mnogi su mladi. To su pacijenti koji su sve druge opcije lečenja iscrpli i može da pomogne samo srce donora", naglasio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje obara rekorde u broju operacija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA