Danas slavimo Prepodobnu Makrinu: Verenik joj je umro, ali je njena ljubav prema njemu ostala večna

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prepodobna Makrina je najstarija sestra sv. Vasilija Velikog i sv. Grigorija Niskog.

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici obeležavaju danas praznik Prebodobne Makrine, najstarije sestre Svetog Vasilija Velikog. 

Prepodobna Makrina je kao devica rano bila verena za nekog mladića, ali kad je on preminuo, Makrina se zavetova nikada ne stupati u brak govoreći:”nije pravo da devojka, obručena jednom vereniku, ide za drugoga; po zakonu prirodnom treba da bude jedno supruženstvo kao što je jedno rođenje i jedna smrt”.

Ona je to pravdala verom u vaskrsenje smatrajući verenika svog ne mrtvim no živim u Boga. “Greh je i sramota, veli, da supruga ne sačuva vernosti, kada joj suprug ode u neku daleku stranu.”

Potom zajedno sa svojom majkom Emilijom primi monaštvo u nekom devičkom manastiru. Živlele su  od truda ruku svojih posvećujućiveći deo vremena bogomisliju, molitvi i neprestanom uzdizanju uma svoga k Bogu. Vremenom skonča joj majka, a za tim i brat Vasilije.

Devetog meseca po smrti Vasilijevoj dođe Grigorije da obiđe svoju sestru, no nađe je na samrtnoj postelji. Pred samu smrt sv. Makrina uzdiže molitvu ka Gospodu: “Ti Gospode upokojavaš telesa naša snom smrti na neko vreme, pa ćeš ih opet probuditi poslednjom trubom.Prosti mene i daj mi da kad se duša svuče od telesne odeće, predstane Tebi neporočna i bez greha i da bude kao tamjan pred Tobom”. Po tom napravi rukom krsni znak na čelu, naočima, na licu, na srcu i – izdahnu. Upokoji se u Gospodu 379 god.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA