Vuk je najbolji učenik istorije u Srbiji! Fakultet upisao bez polaganja prijemnog, evo šta je presudilo

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vukov sledeći korak je polazak na Pravni fakultet u Beogradu

Vuk Jakić (19) iz Bajine Bašte, kao učenik četvrte godine Gimnazije "Josif Pančić", na republičkom takmičenju iz Istorije, ostvario je odlične rezultate, osvojio prvo mesto, i time postao najbolji učenik istorije u Srbiji. Prvu nagradu, ističe, podelio je sa drugom iz Sremske Mitrovice.

Vuk od početka svog školovanja gaji ljubav prema novim saznanjima iz istorije, i ističe se u ovom predmetu, a na svim takmičenjima ove godine osvajao je prva mesta.

Prvo je krenuo, priča nam, učešćem na opštinskom takmičenju, koje se održalo u jednoj od škola u Bajinoj Bašti, gde je bio najbolji, osvojivši prvo mesto.

Zadovoljan uspehom, nastavio je učešćem na regionalnom takmičenju u Užicu, gde je takođe osvojio prvo mesto, pa je bio dodatno motivisan da bude još bolji.

Vuk Jakić Foto: Borivoje Ilić

- Zavoleo sam istoriju još kada sam se prvi put sreo sa njom u petom razredu, a najbolje rezultate na takmičenjima iz ovog predmeta svih ovih godina ostvario sam sada, na poslednjem takmičenju. Veoma sam zadovoljan, i sa takmičenja u rodni grad, doneo sam samo lepe utiske - kaže Vuk.

Republičko takmičenje iz istorije ove godine održalo se u Pirotu, a sa Vukom je išao njegov profesor Dejan Mlađenović i drug iz Gimnazije, koji je takođe učestvovao na takmičenju, ali ga je samo jedan poen delio od trećeg mesta.

U Pirotu su, kaže, proveli dva dana, pa su pored takmičenja imali priliku da upoznaju i grad, iz kog su u zavičaj poneli samo lepe utiske. Ipak, Vuk je postigao najbolje rezultate, pa uprkos tome što na testu nisu bila nimalo "laka" pitanja, osvojio je maksimalnih 30 bodova.

- Pitanja su bila malo zahtevnija, ali mi se dopada kako je koncepcijski sastavljen tekst, jer su se odgovori većine pitanja zasnivali na zaključcima. Put do ovog uspeha zahtevao je puno truda, pa sam još negde u seprembru krenuo sa prvim pripremama, a poslednja dva meseca sam svaki dan sa profesorom ostajao na dodatnim časovima - priča nam Jakić.

Istorijske oblasti, kojim se Vuk bavio su u periodu od Versajskog sporazuma, pa do danas, a tokom pripremanja za takmičenje, pored lekcija svog profesora, koristio je i razne literature i gledao dokumentarne filmove, koji su mu, kaže, dosta pomogli. Podrška od prvog dana, Vuku je profesor Dejan Mlađenović, pa zahvaljujući njegovoj nesebičnoj pomoći, postigao je najbolje rezultate.

- Vuk je inače vukovac u Gimnaziji, pa i pored istorije, ima puno znanja i u ostalim predmetima, a za ostvaren uspeh u Pirotu, zaslužan je najviše on, moje je bilo da radim sa njim, kao i da ga usmerim, ohrabrim i ulijem mu samopouzdanje. Sve vreme sam govorio da će biti prvi i da to radom i inteligencijom zaslužuje. Eto, tako je bilo - rekao je Mlađenović.

Vukov sledeći korak je polazak na Pravni fakultet u Beogradu, a zahvaljujući postignutim uspehom na rebubličkom takmičenju, bio je oslobođen prijemnog ispita, što mu je, kaže, bilo veliko olakšanje.

(Telegraf.rs)

Video: Završni ispit u OŠ "Branko Radičević" u Pančevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA