Sela pod vodom, potopljena crkva... Evo šta sve možete da istražite kada ronite u Srbiji

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Da biste ronili ne morate da budete naročito vešt plivač, ali je važno da vas pod vodom ne hvata panika i da se osećate komotno sa opremom

Kako su izgledala sela kod Pirota pre nego što ih je prelilo Zavojsko jezero? Kako sada izgleda Valjevska Gračanica - šta je voda odnela, a šta je od crkve ostalo? Šta se krije ispod Zaovinskog jezera i zašto ronioce gotovo svakodnevno srećemo na Adi, neka su od pitanja na koja je odgovorio Aleksandar Ilić, instruktor ronjenja.

Da biste mogli da ronite u rekama i jezerima u Srbiji potrebno je da položite početni kurs ronjenja koji se sastoji iz teorijskih predavanja, upoznavanja sa opremom i vežbanjem u bazenu. Posle toga slede teorijski ispit i četiri zarona u otvorenim vodama. Uvek se roni u paru, sa tzv. badijem.

Ceo kurs traje oko dva meseca, ali ubrzano može da se završi i za mesec dana, kaže jedan od beogradskih instruktora ronjenja Aleksandar Ilić za RTS.

Da biste ronili ne morate da budete naročito vešt plivač, ali je važno da vas pod vodom ne hvata panika i da se osećate komotno sa opremom, a sve to se procenjuje na samom kursu. Tokom trajanja kursa obezbeđena je oprema, a po završetku oprema i dalje može da se dobije od kluba.

U razgovoru sa Internet portal RTS-a, Aleksandar Ilić je izdvojio šest lokacija u Srbiji koje su najprimamljivije roniocima.

Ada Ciganlija

Ako posećujete "beogradsko more", nesumnjivo ste videli ronioce koji u kompletnoj opremi nestaju pod jezerom. Ovde Beograđani najčešće i vežbaju zarone, nakon što su se izveštili u bazenu.

Ilić objašnjava da je Ada savršen poligon za ronioce, naročito početnike.

- Da neko pravi poligon - napravio bi Adu. To je jezero gde može cele godine da se roni - zimi ima temperaturu od 5 do 6 stepeni, a leti oko 20 stepeni. Dubina je 10 metara", objašnjava Ilić.

Ada ciganlija Foto: Mateja Beljan

Dodaje da je to jezero idealno i za navigaciju. Ponekad je u vodi loša vidljivost, pa se roni pomoću kompasa.

U Savskom jezeru ima živog sveta, pogotovo noću kada je riba aktivna - štuke, somovi, šarani.

Ispod površine se kriju i ostaci starog pontona, potopljena skela, delfin od betona, čamac, sidro, amfore.

Kada je vidljivost dobra, mogu se dobiti i kvalitetne fotografije.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero je još jedan savršen poligon za ronioce naprednijeg nivoa, a za Ilića i najlepše mesto za ronjenje na svetu. Najveća dubina jezera je 120 metara, a uobičajeni su zaroni dubine 30-40 metara.

- Ispod 20-30 metara dubine već je potpuni mrak i potrebne su lampe. To ume da bude stresno za početnike - napominje Ilić.

Zaovine, zaovinsko jezero, Bajina Bašta Foto: Telegraf

Pod vodom se mogu videti temelji potopljenih kuća sela Stara Vežanja, stepenice, podrumske prostorije, auto-servis, garaža sa kanalom za automobile, škola, crkva, groblje.

U blizini je i jezero Spajići - sabirna akumulacija koja nastaje od proceđene vode iz Zaovinskog jezera, Zmajevačke reke i Popovića potoka. Ono je pliće i zimi se ponekad zaledi.

Tu se rade kursevi ronjenja ispod leda. Pod ledom temperature vode je oko 2 stepena, tako da se roni u suvom odelu.

- Moramo da budemo vezani užetom i da imamo uže kojim smo vezani za obalu, kako bismo mogli da se vratimo - objašnjava instruktor ronjenja.

Valjevska Gračanica

Tokom 2016. godine, zbog punjenja veštačkog jezera Stubo-Rovni, potopljena je crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić nadomak Valjeva, poznatija kao Valjevska Gračanica.

- Potopljena je u netaknutom stanju, unutra su još freske i ikone, sve stoji, jedino je veliki luster pao sa plafona, samo je on oštećen. Vrata, prozori, krst - sve stoji pod vodom - ispričao je Ilić.

Potopljena valjevska Gračanica Foto: RINA

Ronioci mogu da vide i drvenu ogradu oko crkve, pomoćni objekat - sve stoji netaknuto.

Dubina jezera je 17 metara, a početnici rone do 18 metara dubine. U jezeru Rovni je nešto lošija vidljivost i voda je hladnija. Na dubini je 6 stepeni i leti i zimi.

Zavojsko jezero kod Pirota

Reč je o veštačkom jezeru, napravljenom za potrebe hidroelektarne. Jezero je kod brane dubine oko 70-80 metara.

ZAVOJSKO JEZERO Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Kao i na Zaovinama, ronioci mogu da "posete" potopljeno selo sa mnogo starih kuća, i dalje stoje kameni zidovi.

Tabanovačka jezera

Tabanovačka šljunkara je poznato šabačko izletište na kojem se leti kupa, ali i roni.

Ronioci mogu videti staru šljunkaru, kašiku od bagera i dosta živog sveta.

Ronjenje u Drini

Roniocima je posebno uživanje ronjenje u reci Drini. Zahvaljujući struji voda nosi ronioce koji mogu da se opuste.

- Voda je dosta plitka, zaron dugo traje i nosi te struja. Roni se u jednom smeru - navodi Ilić.

(Telegraf.rs)

Video: Životinja ga provozala na svojim leđima: Otišao na plivanje sa ajkulama, ali se ovome nije nadao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA