Zamena peći na ugalj? 60% ispitanika spremno da iskoristi subvencije za ekološki prihvatljivije opcije

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sve moderne alternative ne samo da donose bolji kvalitet vazduha i zdraviji način života već i štede novac

"Da li biste iskoristili subvenciju Ministarstva za zaštitu životne sredine da zamenite kotlove na ugalj i pređete na ekološki prihvatljivije grejanje?", pitanje je koje smo postavili čitaocima u anketi na našem portalu. Pozitivno je odgovorilo 60.65% ispitanika koji smatraju da bi subvencija bila značajna olakšica, 28.16% ispitanika reklo je da bi sigurno iskoristilo pomoć Ministarstva i da planira da promeni ložište, dok je 11.19% ispitanika rekla da ne bi iskoristilo subvenciju i da bi nastavili po starom.

Ministarstvo ima za cilj da poboljšanja kvalitet vazduha i smanji zagađenja koje proizvode domaćinstva, a jedan od načina je subvencija za zamenu kotlova na ugalj ekonomski efikasnijim rešenjima koje je moguće još od 2019. godine.

Nismo ni svesni koliko peći na ugalj spadaju među najveće izvore zagađenja vazduha u urbanoj sredini što može biti štetno po zdravlje ljudi i životinja. Dim i čestice koje se oslobađaju mogu izazvati respiratorne probleme kao što su astma, bronhitis i druge bolesti pluća. Posebno su osetljivi deca i starije osobe.

Osim toga, svi smo barem nekad osetili neprijatne mirise tokom zimskih dana u periodima kada se gust, crni dim širi iz dimnjaka. Miris se uvuče u kosu, odeću, a onda samo možemo zamisliti koliko je sagorevanje uglja štetno po okruženje. Da ne bi u tolikoj meri dolazilo do toga, peć na ugalj zahteva čestu dodatnu brigu i održavanje, redovno čišćenje dimnjaka, što nažalost nije baš redovna praksa. Takođe, skladištenje uglja može biti nepraktično i često zahteva dodatni prostor.

Zbog tih faktora, kotlovi na ugalj sve više se smatraju neodrživim izborom za grejanje, naročito u urbanim područjima. Mnoge zemlje u svetu već uveliko preduzimaju korake ka zabrani ili smanjenju upotrebe kotlova na ugalj i podstiču prelazak na pelet, gas, solarni sistem

Umesto da borimo sa čađavim dimnjacima i zagađenim vazduhom, možemo iskoristiti subvenciju Ministarstva za kupovinu kotlova i peći na ekološki prihvatljiviji energent.

Na primer, grejanje na prirodni gas pruža toplotu, a ne stvara neprijatne mirise ili dim, i smanjuje emisiju štetnih materija. Solarno grejanje koje uz pomoć sunčeve energije bruža besplatno grejanje ali i toplu vodu, takođe je jedno od rešenja.

Sve ove moderne alternative ne samo da donose bolji kvalitet vazduha i zdraviji način života, već i štede novac. Prelazak sa peći na ugalj na ove ekološki prihvatljive opcije znači ne samo bolji dom, već i bolji svet za buduće generacije koje je već uveliko popularno u zemljama širom sveta.

Među tim zemljama je i Srbija, a građani će i ove godini imati mogućnost da dobiju subvencije u ukupnoj vrednosti od 130 miliona dinara za kupovinu kotlova i peći na ekološki prihvatljiviji energent.

(Telegraf.rs)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA