Četvoro Jovića kršteno u Bostanu na Kosmetu: Dvoje dece rođeno u mešovitom braku, a gosti stigli i iz Tirane

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Krštenje će ostati upamćeno i po prisustvu Sinišine rdbine i prijatela s jedne, ali i brojne Razijine porodice iz Tirane

U crkvi Presvete Bgordice u Bostanu, najstarijoj crkvenoj opštini na Kosovu i Metohiji, obavljeno je najbrojnije krštenje u posednjih dvadesetak godina koje će, kako reče paroh Steva Mitrić, ostati upisano zlatnim slovima, jer su kršteni dva brata Jovića, Milosav i Siniša sa njegovo dvoje dece Marinom i Mihajlom, rođenim u mešvitom braku.

Sam čin krštenja nije ništa neuobičajeno u srpskom narodu, ali je nesvakidašnje da se u jednom danu krste dva brata Jovića od kojh stariji Milosav živi u Moskvi, dok je Siniša u Zebincu u opštini Novo Brdo, porodicu zasnovao u poznim godinama sa Razijom Metaj albankom muslimanske verispovesti iz Tirane.

"Ovo je blagosloven čin, jer je u veru uvedeno četvoro Srba što je jedinsten čin koji sam obavio u jednom danu u crkvi u kojoj služim", kaže otac Mitrić pozivajući verni narod da krene stopama Jovića, jer bez vere i odanosti krstu, nema napretka kako porodicama tako i svekolikm srpstvu.

Novo brdo Mihjlovo i Marinino krštenje Foto: N. Zejak

Milosav je pre tridesetak godina "trbuhom za kruhom" otišao u Moskvu gde je zasnovao porodicu ali je, kako reče, ceo život maštao i sanjao da se krsti u crkv u kojoj su kršteni njegovi preci i u kojoj će, kako ozaren reče, biti krštavane nove generacije Jovića, pošto su zajedno s njim kršteni Marina i Mihajlo i njihov otac Siniša.

Kaže da ga je obradovao Sinišin poziv pre tri-četiri meseca da dođe na krštenje i da je istog trenutka potvrdno odgovorio uz molbu da Siniša kod Mitrića ugovri i svoje i njegov krštenje, da ne ostanu nekršteni zbog čega bi se, kako reče, "kajali i na onom svetu".

Zbog bezednosti i otežanog putovanja iz Moskve do Beograda njegova dva sina nisu mogla prisustvovati očevom krštenju ali će ih na poreklo podsećati očeva krštenica koja će biti "sastavljena" sa njihovim  krštencama Ruske pravoslavne crkve.

Siniša je doživeo da krsti decu koju je izrodo sa Razijom i što će i njegovi Marina i Mihajlo Bogom blagoslveni nastaviti da žive u veri u pravoslavlju u rodnom Zebincu.

"Davno smo odlučili da decu krstimo ali smo čekali da se sklope mnoge kockice posebno da njih dvoje sami odluče, da razumeju značaj krštenja", u glas izgovariše Razija i Siniša.

Novo brdo Mihjlovo i Marinino krštenje Foto: N. Zejak

Razija pred parohom Mitrićem najavi da će za neku godinu i nju krstiti, jer su njen život i vera, njena i Snišina deca zdrava i blagoslovena.

Krštenje će ostati upamćeno i po prisustvu Sinišine rdbine i prijatela s jedne, ali i brojne Razijine porodice iz Tirane, koji su se odazvali pozivu da prisustvuju Marininom i Mihajlovom krštenju.

Kumstvo porodica Jović i Simjonović staro nekoliko stotina gdina nastavljeno je i biće produženo jer će "sutra" Mihajlovu decu krstiti neko od naslednika brojne familije Simjonovića raseljenih iz sela Straža u opštini Gnjilane.

(Telegraf.rs/Neđeljko Zejak)

Video: Danica zapevala Kaćušu na Marakani, a odmah i "Oj Kosovo, Kosovo"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Jović

    28. jul 2024 | 20:56

    Živi i zdravi Jovići svi koliko nas ima,a posebno ova familija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA