Lov na kapitalce na Somovijadi na Zvorničkom jezeru: Nakon punih sedam sati "zagrizla" čak 4 soma

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Somovi koji se ulove posle merenja se vraćaju u jezero

Više od 50 sportskih ribolovaca je danas na tradicionalnoj "Somovijadi" na Zvorničkom jezeru punih sedam sati strpljivo čekalo da "zagrize" trofejni som, a samo četvorica uspela da prevare četiri - jednog kapitalca od 4,2 i tri po 2 kilograma. Lov na jezerske nemani se nastavlja se sutra od 6 sati ujutro i trajaće do podne.

"Somovijadu" su 27. put organizovali opština Mali Zvornik, Turistička organizacija i Klub ribolovaca "Drinsko jezero" u okviru trodnevne sportsko-rekreativne i turističke manifestacije "Drina je smisao života".

- Zvorničko jezero sportski ribolovci posećuju tokom cele godine jer je veoma bogato brojnim vrstama ribe. Kada su krenule priče da se u dubini kriju kapitalni primerci somova, od 1998. godine organizujemo "Somovijadu" na kojoj ribolovci iz Srbije, Republike Srpske, ali i iz inostranstva pokušavaju da ulove što težeg soma - kaže Jefto Marković, direktor Turističke organizacije u Malom Zvorniku.

U dubinama Zvorničkog jezera, navodno, kriju se somovi teški više od 100 kilograma i dugački preko 2 metra, ali za četvrt veka iskusni ribolovci nisu ni jednu grdosiju uspeli da prevare na "varalicu" i "bućku".

Trofejnog soma teškog 13,72 kilograma i dugačkog 1,22 metara upecao je 2015. godine Nebojša Novaković iz Malog Zvornika i za sada je apsolutni šampion "Somovijade". Njegov rekord je pre tri godine za malo dostigao Bane Stanković iz Šapca koji je iz jezera izvadio kapitalca od 1,12 metara i 13,57 kilograma.

Somovi koji se ulove posle merenja se vraćaju u jezero, ali bez obzira na to sutra će se pripremati riblja čorba na gastronomskon takmičenju 'Zlatni kotlić'.

(Telegraf.rs)

Video: Ovaj deo Vojvodine posetio je čak i kralj Čarls

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA