Evo kakav je avgust pred nama: Otkrivamo koliki će biti broj tropskih dana

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka

Iza nas je jedan od najintenzivnijih  toplotnih talasa poslednjih godina. Jul je većem delu zemlje doneo ekstremno toplo vreme. U Beogradu je u dosadašnjem delu jula zabeležen čak 21 tropski dan i 18 tropskih noći, a do kraja meseca ostala su još šest dana, od kojih će pet zasigurno biti tropska, što znači da bi ovogodišnji jul mogo imati 26 tropska dana.

Tropski dan je dan kada temperatura vazduha dostigne ili pređe 30°C, dok da ni neka noć bila definisana kao tropska, minimalna temperatura vazduha ne sme da se spusti ispod 20°C.

Jul je delovima Srbije, pre svega Ćupriji doneo čak pet u nizu uzastopnih dana uz temperature iznad 40°C, dok je maksimalna dostigla 42°C.

Sve više bližimo se avgustu.

Prema trenutnim prognozama, početak avgusta doneće veoma toplo vreme, uz temperature iznad 30°C, neretko i preko 35°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Dakle, prva dekada meseca bila bi i više nego topla, ali za sada se ne bi ponovio tako intenzivan toplotni talas kao prethodni.

Vrućina visoke temperature toplotni talas Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda

Bilo bi uglavnom suvo, uz pojavu pljuskova ili oluja nakon 4. avgusta.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, avgust pred nama bio bi topliji i suvlјi, uz toplotne talase.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

Dakle, pred nama je tropski topao i suvlji avgust, a toplotne talase prekidali bi manja osveženja, uz lokalne pljuskove i grmljavinske oluje.

Grmljavina Foto: Djordje Djuric

Tokom avgusta na području Srbije moglo bi biti između 20 i 25 tropskih dana. Kada je reč o Beogradu, moglo bi biti i do 25 tropskih dana, a tokom pojedinih dana temperaure bi prelazile 35°C.

I avgust će Beogradu i većim urbanim sredinama doneti veći broj tropskih noći od proseka, a Beograd očekuje oko 15 tropski noći, što je znatno iznad proseka.

Nakon veoma toplog jula i avgust će proteći u znaku pravog letnjeg i veoma toplog vremena.

(Telegraf.rs)

Video: Grad i oluja zgrljeni suncem: Neobičan prizor oluje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA